F.v: Christian Ragsdale, Mathias Håkansson, Per Nilsson, Thomas Nielsen, Jimmie Stjernberg, Per Lindblad. N.r: Henrik Kjellkvist och Henrik Arvidsson. Foto: Magnus Kajrup

Vinslöv
2012 gjorde jag ett reportage, då det då också hade varit kris och prat om nedläggning av vår brandstation. När jag idag åter besöker brandstationen är det endast två brandmän kvar från styrkan 2012. Jag träffar ett glatt gäng som i våras fick förstärkning av två nya kollegor.

Det var sex stycken som sökte tjänsterna. Två som klarade alla testerna och fick anställning är Henrik Arvidsson och Henrik Kjellqvist. – När kravet att man inte behövde arbeta i byn, så tog jag chansen, berättar Henrik A, som arbetar på Microbas i Hässleholm. Jag har väl egentligen alltid haft en dröm att bli polis eller brandman, det är en speciell känsla att kunna hjälpa till i nöd, berättar Henrik A som än så länge inte varit på någon utryckning. Tur är väl det egentligen, säger Henrik leende, klart man vill ha praktik i skarpt läge, men samtidigt skönt att det inte behövts. Henrik K som kommer från Degeberga, men är nu boende i Vinslöv och arbetar på Stängselfabriken i Nävlinge, håller med Henrik A att det är en bra känsla att få hjälpa folk i nöd. – Vi kan ju faktiskt vara skillnad på liv och död, berättar Henrik K. – Vi är utbildade för iVPA (I väntan på ambulans) och dem minutrar det tar innan ambulans kommer kan ju vara livsavgörande, det kan handla om att fria luftvägar t.ex. Vi har numera delegerats av sjukvården att behandla med syrgas, vilket också kan vara avgörande, fortsätter Henrik A.

– Vi har kommit bra in i gruppen, vi vänder oss ofta till Thomas som har en gedigen erfarenhet, säger Henrik A. Även vår utbildare i Hässleholm står alltid på pass för att ge tips och råd, samt alla våra kollegor på stationen förstås.
Brandstationen, som leds av Thomas Nielsen som varit i tjänst i 24 år och Mathias Håkansson, är toppmodernt utrustad. Släckaren som finns i bilen är en skärsläckare och högtryckstvätt på 300 bar.

– Den har en enorm kraft, berättar Thomas. Till den kan man ha ett skärmedel som heter abrasiv och då kan vi ta oss igenom allt, tegel, sten, betong och till och med järn. Alla i gruppen är engagerade att visa de olika hjälpmedeln. Brandstationen i Vinslöv är bemannat vardagar 18.00-06.00 samt dygnet runt alla helger. Övrig dagtid (vardagar) åker Hässleholms Brandkår på larm. Jag lämnar ett glatt gäng som sätter sig i konferensrummet för att planera schema m.m i konferensrummet med förhoppning att de får väldigt lite att göra framöver.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelEddie och Marty skapar blixtar och dunder
Nästa artikelSommarträffar med Kulturföreningen Borres Vänner