Lars Törnqvist framför den kanske mest populära blomman i juletid Julstjärnan som nu finns i flera olika färger.

Vinslöv
Julens innehåll är förstås varierande mellan hus och hem. Det som oftast är mest likt är de växtliga inslagen både vad gäller dryck, mat och dekoration.
Många växter är samma i alla hem som den klassiska röda julstjärnan som härstammar från Mexiko. Nu finns den även i andra färger som ger variation. Ibland kan man ta miste på denna och felaktigt säga julros men då har man förväxlat de två. Julros är en helt annan blomma.
Andra populära blommor är bland annat den ståtliga Amaryllisen som kanske tenderar att vara absolut populärast bland de alla. En enkel men ståtlig blomma som man gärna ger bort som julpresent. Men en mix av gröna växter och blommor på ett fat eller i en grupp som samsas med mossa är lika självklar den som gåbortpresent vid jul.
– Julgran är en annan trevlig och dekorativ växt som även den har en anknytning till jul. Inte bara för att vi klär den med stjärnan som lyser utan även för att den är trekantig som en treenighet (fadern, sonen och den heliga anden).
Granen var därför en perfekt symbol att använda som symbol i juletid. Men enligt olika källor så hade man granen hängandes upp och ner i början. Kanske mer praktiskt när man ska ta ut granen i säcken.
Förutom alla blommor och gran så använder vi växter till både dricka och mat. Främst olika kryddor som i pepparkakor och glögg från 15-1600-talet. Detta ansågs som läkande och gottgörande produkter men fick senare status som tradition under 1800-talet. Mossa används redan i blomstergrupper men sedan 1800-talet används det också i den mycket populära men farliga adventsljusstaken, som flammat och skadat många fastigheter.
I ämnet med rusiga drycker är det bara fantasin som sätter gränser alla olika kryddor och bär som ger god smak. Man kan använda blåbär, kanel, krydd-nejlikor, apelsinskal, ljung, citron, pepparrot mm.
Vi besökte Lars på Törnqvist handelsträdgård och fick se vad som händer inför julens inköp av gran och blommor. Det är en handelsträdgård som har de flesta växter som vi köper till jul och egna produkter som även säljer lokalt producerade granar. Ett par ordrar med större antal höll på att packas och nätas för leverans men det finns många fler kvar inför julen.
Vi bjuder på lite bilder från Handelsträdgården som är väl värt ett besök.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelIntensiva repetitioner inför stundande julkonsert
Nästa artikelReflexgubbar ska uppmärksamma bilister