Vinslöv
Svenska kyrkan i Vinslöv har de senaste åren tyckts vara något av en byggarbetsplats.
Den gamla prästgården har totalrenoverats invändigt och fått en stor modern tillbyggnad som hänger ihop men samtidigt ser ut som en helt annan byggnad. Det hela går nu under namnet Kyrkans hus, som befinner sig på Kyrkogatan 4. När allt var klart blev det flytt från den gamla pastorsexpeditionen på Bygatan 9. Men man kunde ju inte bara överge en fin gammal tegelfastighet! Efter ett tufft pandemiår, där barn- och ungdomsverksamheterna har fått ta en lång paus, vill man nu satsa ordentligt på barn- och ungdomsgrupper i det som nu heter Kyrkstugan.
Redan under sommaren sattes planerna i verket och det fina tegelhuset skulle få bli ännu finare för just barn och ungdomar, vilket det är just ungdomarna i Ungdomsgruppen (UG) och Svenska kyrkans Unga (SKU) som själva har bestämt hur det ska se ut och dessutom själva målar om! Och här kommer det att bli färgglatt! Kyrkstugan har två våningar, där den första våningen har en handikappramp och stor toalett direkt vid ingången. Alla ska kunna känna sig välkomna!
På första våningen finns en stor hall, ett större rum för samlingar med såväl bord och stolar som soffor. Innanför det rummet finns ett mindre för kreativt pyssel. På andra våningen finns förutom ett kök och toalett ett mindre rum och ett större för kommande goda mat- och fikastunder. En del av detta kommer även att användas för andakter. Huset delas även med ett par av stiftets ingenjörer och en diakon, som arbetar där dagtid. På sena eftermiddagar och kvällar kommer följande grupper att finnas på plats;
Kyrkhäng – varje måndag från kl 15.45. Det blir fika, pyssel, spel, läxhjälp, göra tik toks mm.
Killgrupp – onsdagar udda veckor från kl 15.45.
Tjejgrupp – onsdagar jämna veckor från kl 15.45.
Dessa tre grupper gäller för åldrarna i åk 4 – 6.
UG – ungdomsgrupp – varje torsdag från kl 19.00. Denna är öppen för ungdomar från åk 7 och uppåt.
Även årets konfirmander kommer att finnas i Kyrkstugan.
Det är främst kyrkans nya församlingspedagog Gertrude Marazanye och ungdomsledaren Nick Ljungdahl som kommer att ansvara för dessa grupper, men konfirmationsundervisningen kommer främst kyrkoherde Ida Wäreborn och pastorsadjunkt Jenny Lundqvist att hålla i.
Det ser ut att bli en händelserik höst i Kyrkstugan hos Svenska kyrkan i Vinslöv!

Text & Foto: Nick Ljungdahl

Föregående artikelMarschaller lyste upp Asarum under Oktobernattan
Nästa artikelJul i Annas Växthus.