Från vänster: Peter Jönsson, Anders Gustavsson, Christer Persson, Michael Olsson, Peter Cederholm, Tord Persson & Paul Johnsson

Vinslöv
Magnus Kajrup gick bort i december 2019, han var den som startade Vinslövs-Bladet. Magnus kärlek till sitt Vinslöv och Vanneberga var stark och han flyttade aldrig ifrån Vinslöv. I fjol instiftades ett stipendium i hans minne och det delades ut söndagen den 15 november.
Det har varit mycket trevligt att få läsa alla inskickade berättelser som kommit till oss i både per mail och handskrivna brev och telefonsamtal. Här berättas om resor, tävlingar och ett engagemang men även om förluster som det är i tävlingssammanhang.
Men framförallt om kamratskap som är en röd tråd igenom alla berättelser. Det gäller att värna om sina föreningar och även de eldsjälar som gör allt för sina föreningar.
Magnus hade sitt hjärta i Brottningen och framförallt i BK Ore där även hans far och bror engagerade sig. Det är av den anledningen och för att minnet av honom ska lysa kvar i klubben, som årets stipendium går till Brottningsklubben ORE.

Peter Jönsson, Peter Cederholm och Paul Johnsson var de som ofta brottades vid samma tävlingar
som Magnus och de minns honom med stor glädje.

På BK ORE´s hemsida kan man läsa om hur den första matchen som brottades 9 februari 1934 förlorades mot Gualöv. De som kände Magnus vet också vilken vinnarskalle han var och vi ”tjabbade” ofta om vilken av våra födelseorter som var bäst. Min personliga relation med honom var mycket tävlingsinriktad. Det spelade ingen roll om vi spelade bowling, sålde annonser, eller deltog i musikquiz, han ville alltid vinna. Att jag nu ser att hans Brottarklubb förlorade mot Gualöv där jag är född och uppvuxen skulle varit väldigt roligt att kunna pika honom med.
För att i nästa stund få höra något snabbt försvar från Magnus som följts av ett högt skratt. Det är då man inser hur stor saknaden av honom är.
Ett stort Grattis till BK ORE som får 5000:- att använda för att förstärka sammanhållning i sin förening samt ett diplom att sätta på väggen som första mottagare av Magnus Kajrups minne.
Pengarna kommer på något vis att hamna hos ungdomarna i klubben och vi känner oss hedrade av att vi fått detta stipendium, berättar Michael Olsson.
På plats för utdelningen samlades några av de brottare som deltog i tävlingar och reste runt samtidigt som Magnus var aktiv och det berättades en hel del härliga minnen från den tiden.
Som när man var på besök hos sin vänförening i Tyskland och lynchstämning uppstod mot Tord som dömde match när 300 tyskar på läktaren inte var nöjda med hans domslut. Dock återställdes ordningen på kvällen och alla var sams men de kom fram och sa ” du dömde inte bra” och alla skrattade.

Fakta från Föreningens hemsida:
Brottarklubben Ore bildades 1933 i Skånska Vinslöv/Vanneberga. Initiativtagare var Eric Wennerberg som sammankallade till ett inledande möte på kaféet i Vanneberga den 2:e mars 1933. Ur detta möte föddes BK Ore, till en början under namnet Vanneberga-Vinslövs Brottarklubb. Namnet Ore antogs som anspelar på sagan om en jätte på Oreberg.
BK Ores första match gick

emot Gualöv den 9 februari 1934 i Gualöv. Det blev förlust med 5-2 men redan senare samma månad tog klubben sin första seger. Ore mötte på hemmamatta BK Massiv från Sösdala och segrade med hela 9-1. Efter första verksamhetsåret hade klubben 23 aktiva medlemmar.

Efterhand som jag lärde känna Magnus så såg jag en varm och genuint trevlig person som alltid såg möjligheter och var den första att hjälpa andra om han kunde. Han drev en sorts hjälpverksamhet som duktig säljare och genom åren har vi deltagit i många olika insatser för att göra lite skillnad.
Magnus kärlek till sitt Vinslöv och Vanneberga var stark och han flyttade aldrig ifrån Vinslöv.
För att hålla kvar Magnus Kajrup i vårt minne så vill vi erbjuda föreningar i Vinslöv att söka stipendium till hela föreningen alternativt till en stipendiat.
Stipendiet är på 5000:- , det söks genom att ni skriver en motivering och önskemål.
Vi kommer att gynna kamratskap, positivitet och omtanke samt måste föreningen vara aktiv i Vinslöv med omnejd.

Låt oss hjälpas åt att minnas Magnus Kajrup i ljust minne.
•Sök stipendiet på mail
info@easyinfo.se
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelBodetorpsskolan har haft Pippi utställning i Citygallerian
Nästa artikelGynna handel i Bromölla 19 December 10-14