Pippi Långstrump utställningen på Citygallerian

Karlshamn
På Bodetorpsskolan i Karlshamn har det varit Pippifeber på lågstadiet. Redan från början av terminen var det bestämt att årskurs 1–3 skulle ha ett gemensamt tema.
Även förskoleklasserna och fritids har varit delaktiga. Att det blev just Pippi Långstrump är för att i år är det 75 år sedan boken med Pippi skrevs av älskade Astrid Lindgren. Pippi är en person som engagerar alla elever och lärarna ville visa de gamla Pippi fil

Läraren Paula Stahmann på Bodetorpsskolan

merna från SVT. Det var flera elever som inte sett dem innan och i stort sett alla elever älskade dem. – Lärarna i de olika klasserna har tillsammans planerat temat i stora drag och sedan har de olika årskurserna gjort lite olika saker berättar läraren Paula Stahmann. Temat inleddes med en tipsrunda på skolans gemensamma utedag för att se vad barnen kunde om de olika karaktärerna.

Ämnet Pippi har vävts in i flera olika ämnen såsom på idrotten lekte de Inte röra marken, på musiken har de sjungit Pippi sånger, i svenska har de skrivit egna texter om Pippi och lärt sig om författaren Astrid Lindgren, läst böcker, spelat teater och pysslat. Temat avslutades med bio på stadsteatern där de tittade på filmen Pippi på de sju haven samt att de haft en utställning på citygallerian. I årskurs 3 gjorde de ett tittskåp som föreställer scener ur olika Pippi-filmer där barnen fick använda sin kreativitet och arbetade med flera olika sorters material. På bildlektionerna har treorna även gjort pärlplattor med Pippi Långstrump eller apan Herr Nilsson.

Treorna gjorde pärlplattor med Pippi och Herr Nilsson

I årskurs 2 ritade eleverna till Pippi sångerna som sedan spelades in som man kan lyssna på med hjälp av QR koder. Årskurs 1 arbetade med trolldeg där de skapade de olika Pippi karaktärerna som de sedan målade.
Temat har varit uppskattat av eleverna och utställningen är omtyckt av kollegor och föräldrar. – Pippi är en av favorit karaktärerna från Astrid Lindgrens böcker för det finns så mycket att lära sig av Pippi. Hon tar vara på det bästa av livet, är en riktig vän och visar samtidigt att om man är stark måste man vara snäll. Hon älskar äventyr och för henne är ingenting omöjligt. Tänk om vi alla kunde vara lite mer som Pippi! säger Paula Stahmann. Nästa tema kommer att vara en bokvecka där hela skolan kommer att läsa samma bok och arbeta och skapa utifrån den. Det ser de fram emot.
Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikel”SÄKER Service” och tankning dygnet runt
Nästa artikelVinslövs-Bladets stipendium är utdelat för första gången.