Anne-Lie Pettersson, ny krögare på Winslövs Wärdshus. Foto: Magnus Kajrup

Vinslöv
Alla som har passerat Vinslövs Värdshus mellan nyår och mars har märkt att det varit tomt på parkeringen. När förra ägarna beslutade sälja och Anne-lie Pettersson fick nys om det, såg hon en chans att en dröm skulle kunna gå i uppfyllelse.

Jag har velat öppna eget länge berättar Anne-Lie, men att jag skulle få chansen att göra det i byn som vi bor i kunde jag inte i min vildaste fantasi tro. Eftersom vi bott i byn i många år så blir ju vår startsträcka betydligt kortare eftersom vi vet hur det fungerar i byn. Vi kan vårt Vinslöv och har ett jättebrett kontaktnät säger Anne-lie. Ska man öppna på annan ort, tar det ju längre tid och bli hej och tjenare med gästerna. Om vi inte känner någon gäst så har man i alla fall stött på personerna någon gång. Förutom lunchservering, är ju vår vision att hitta på andra aktiviteter, som kommer att kräva sena kvällar, då är det skönt att veta att man inte har långt att köra för att komma hem när vi stängt för aftonen säger Anne-Lie.

Salladsbuffè till husmanskosten. Foto: Magnus Kajrup

Anne-Lies man, Magnus Pettersson, VD på Temahallen, och tillika delägare i Värdshuset är passande nog och äter lunch vid mitt besök. Jag kan nästan påstå att glädjen i Anne-Lies ögon, när allt var klart, hade kunnat lysa upp byn i ett par dygn, skämtar Magnus.

Det är inte bara att öppna eget, utan det är var man öppnar, fortsätter Anne-Lie. Det är en stor ära att få husera i en så klassisk och historisk byggnad. Visst har vi renoverat något och satt vår egen prägel på lokalerna, men samtidigt har vi låtit den traditionella känslan av ett värdshus sitta kvar. Tack vare släkt och vänner kunde vi få allt färdigt i tid, nåja, nästan i alla fall flikar Magnus in leende och Anne-Lie får nog allt hålla med lite i det. Men det allra viktigaste hann vi i alla fall med anser Anne-Lie. Alla Vinslövsbor har sina egna minnen, och historier från Värdshuset. Bara på dem få veckor vi hunnit haft öppet har jag fått höra många historier av gästerna, berättar Anne-Lie. Responsen att vi har öppnat har varit oerhört positiv berättar Anne-Lie. Allt från otaliga lycka till hälsningar både på Facebook, telefon och mail betyder ju jättemycket, och jag kan lova att det känns som en gåva att varje dag gå till jobbet, säger Anne-Lie hjärtligt.

Nästa renoveringsprojekt är att iordningsställa puben, med målet att kunna ha öppet där till sommaren. Kanske två lördagar i månaden, säger Anne-Lie hoppfullt, men även andra evenemang som tex After work ligger i planeringen. Här får vi ju också lyssna på våra nuvarande gäster och eventuella pubgäster, säger Anne-Lie
Vi kommer precis som tidigare krögare, ha en meny som domineras av svensk husmanskost. Veckans meny ska jag försöka lägga ut på vår Facebooksida, varje måndag berättar Anne-Lie.

Men samtidigt ska man vara flexibel och lyssna efter gästernas önskemål, säger Anne-Lie. Men i detta skede kör vi på den traditionella menyn, med en touch av mig som kock berättar hon vidare.

Förutom lunch är vi redan igång med catering som t.ex smörgåstårtor. Jag tycker det är jätteroligt att skapa fram tilltande mönster i smörgåstårtor säger Anne-Lie. Det heter ju att man även äter med ögonen, så det är fantastiskt kul att få höra när beställarna tycker dem är jättefina, avslutar Anne-Lie glatt.

Text &Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelÄgarskifte på Blomsterdesign
Nästa artikelKonstutställning på Hedbergshuset i påsk