Efter 25 år lämnar Gert-Inge Olofsson över Stugtemabutiken till Ola Åkesson.

I mellandagarna 2017 körde Ola Åkesson ner till Gert-Inge Olofsson och frågade helt sonika om han hade sålt det, det hade han inte så efter 17 år på PMR blev Ola ägare till Stugtemabutiken i Vinslöv.

Jag träffar både Ola och Gert-Inge en morgon i början av augusti. För dagen är Gert-Inge i butiken där han har erbjudit Ola den hjälp han vill ha i uppstarten.

Stugtema AB startade 1993 i Vinslöv. Under åren har företaget tillhört olika kedjor såsom, Bygg-Upp och Granngården. Sedan 2009 har butiken profilerat sig med sitt nuvarande namn.

– För ca ett och ett halvt år sedan började jag känna för att trappa ner och sälja butiken, berättar Gert-Inge. Det fanns ett par spekulanter under vägen men när Ola kom kändes det rätt, fortsätter Gert-Inge. Värdet för mina kunder var stort så jag valde med omsorg med vem som skulle kunna ta över.

Ola är ju inte så okänd i byn, men branschen är helt ny för honom.

– Jag har alltid varit intresserad av hus, hem, färg, bygge och djur, säger Ola. Klart att det är en fördel att ha mycket kontakter i byn men Stugtemas kundkrets är betydligt större än kunder från Vinslöv det har jag märkt under min uppstart, säger Ola. Butiken har 7500 artiklar så det är lite att hålla reda på, det händer att jag springer på något jag inte sett tidigare och tänkt, jaha säljer vi det också, säger Ola leende.

– Sedan är det ju mycket nyinflyttat i Vinslöv, plus att några som varit boende på annan ort och sedan kommit tillbaka, så alla känner man ju verkligen inte, säger Ola, som än så länge inte kommer att göra några större förändringar. Det är ju dumt att ändra på ett vinnande koncept men visst har jag mycket idéer som säkert kommer att genomföras framöver. En sådan sak är att foderavdelningen skall byggas om framöver, kanske inte platsmässigt men jag tror att det är väldigt många som inte känner till vårt stora utbud med foder, till de flesta djur faktiskt, säger Ola. Även att vi har avancerad utrustning för färgbrytning tror jag många missat.

Går man runt i butiken ser man det fantastiska utbudet, verktyg, skruvar, vvs-artiklar, gödning, trädgårdsartiklar. Hur mycket som helst inom hus och hem helt enkelt. Till sin hjälp i butiken har Ola hjälp av Jonas Martinsson som har arbetat på Stugtema ett par år.

– Han är väldigt kunnig, lojal och inte minst mycket omtyckt av kunderna, säger Ola. Jag hoppas och tror att Vinslövsborna väljer oss när det dags för inköp av någon av våra alla artiklar. Det är kanske svårt att tänka sig nu, men tiden går fort, snart är det höst och vinter och då kommer vi att erbjuda pellets till förmånliga priser. Gert-inge kommer att fortsätta driva kontorshotellet så helt osynlig kommer han inte bli på området. Det kommer inte att ta lång tid innan Ola kan hela proceduren, det är jag säker på, säger Gert-Inge.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelKarlshamnsbördige Nordahl är med i Försäsongens mästare
Nästa artikel”Dagg-patrullen” gästade Carlskrona Gk