Elin, Johan och Mattis. Foto: Magnus Kajrup

Vinslöv
När Elin en dag var ute och gick med barnvagnen tog hon en sväng ner mot idrottsplatsen. På vägen dit stannade upp och fick se sitt drömhus. Elin vände på en gång hemåt igen och sa till Johan, NU vet jag var vi ska bo i framtiden.

Huset Elin gick förbi var anrika Gustavslund på Åraslövsvägen. Jag såg ju att det inte var i bästa skick såklart, men jag såg möjligheterna, vilket jag fortfarande gör berättar Elin. Familjen Fröjd som består av förutom Elin, som arbetar som Controller på IKEA, Johan, Flygledare på Everöd och lilla Mattis 2,5 år.

Vi skickade ett SMS till dåvarande ägarna, att om dem någon gång skulle sälja kunde dem höra av sig till oss. Dessvärre hörde vi inget, men som tur är så kollar jag Hemnet ganska, eller ja, väldigt mycket berättar Elin och Johan håller med om det senaste. Ja i alla fall så fick jag syn på att vårt drömhus var till salu och både Johan och jag blev mycket entusiastiska. Innan köpet bodde vi i ett mindre hus en lite bit härifrån berättar Johan. Jag fick anställningen på Everöd som skulle tillsättas omgående så vi hade två dagar på oss att hitta hus. Av alla områden i närheten av Everöd fastnade vi direkt för Vinslöv fortsätter Johan och det har vi inte ångrat. Visningarna på Gustavslund passade oss illa och krockade med våra arbeten, som tur var ställde Nathells Mäklarbyrå upp och tog sig tid att ge oss extravisning, det är vi väldigt tacksamma för.

Mattis trivs att leka på de stora ytorna. Foto: Magnus Kajrup

Inte för att säga för mycket så var ju inte huset i bästa skick. Vi resonerade att det var synd att det inte underhållits bättre, men det är ju upp till var en att göra vad man vill med sitt hus konstaterar Johan. Istället såg vi som sagt möjligheterna säger Elin. Både Johan och jag kunde se framför oss vilka direkta förändringar som skulle göras, och från dag ett satte vi igång och är jättenöjda med hur mycket vi har hunnit med säger Elin. Här vill vi absolut återigen understryka en av alla anledningar att vi trivs i Vinslöv.

När vi började riva kom det för oss okända men oerhört trevliga människor och erbjöd sin hjälp, helt fantastiskt. När vi är ute och går stannar folk och berättar hur glada folk är i byn att vi återställer Gustavslund. Det första vi hörde från våra grannhus, det var att bli inbjudna till valborgsfest. Där vi bodde innan flytten till Vinslöv kommunicerade man med lappar i brevlådorna, och oftast var det inget positivt minns både Elin och Johan. Vi lägger all vår lediga tid till renoveringen, vi har tagit fram alla originalgolv och inte slipat dem som många tycker vi ska göra säger Elin under rundvisningen. Men det vill vi inte, vi vill ha kvar det gamla, både i tak och golv.

En av dem stora utmaningarna var att få till ett kök i ett sådant här hus. Till och med den lösningen fanns i byn, säger Elin. Niklas på Nyeby Bygg visade oss exakt det köket vi ville ha, och så blev det. Robust, funktionellt, modernt med gammaldagstil och enligt oss väldigt snyggt. Inomhus är förändringen enorm, vilket jag definitivt håller med om, men det ser man ju inte utifrån. Där ser man att vi har fällt ner träd, flyttat stora buskar och tagit fram den pampiga framsidan. Men snart kan man se förändring även på utsidan. Vi har bestämt med hjälp av Gert-Inge på Stugtema att Gustavslund ska få samma färg som den nymaplade Prästgården i Vinslöv. En varm gul härlig färg. Det tror undertecknad att många i byn ser fram emot.

Ni kan följa familjen fröjds renovering och upprustning av Gustavslund på deras blogg: frojdigustavslund.blogspot.se

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelNya picknickfestivalen Rosenfesten!
Nästa artikelFamiljen Nilsson satsar igen