Guiderna fick många frågor.

Vinslöv
Vinslövs Hembygdsförening kunde glädja sig åt att väldigt många besökare kom när de slog upp sina portar.

Inte bara vinslövsbor utan besökare från hela Skåne kom för att uppleva ett Vinslöv som de kanske mindes som barn eller hade hört berättas om. Frågorna som föreningens guider fick var många och minnena flödade. Tomas Widmark visade bilder från Barnens Dag, ett evenemang från 1950-talet, där många besökare kände igen sig själva som barn eller återsåg sina föräldrar som unga. Vinslövs gatubild har ju förändrats sedan den tiden.

Likvagn, ålder okänd.

Dagen bjöd på sol och sommarvärme. Förra året när hembygdsföreningen hade Öppet Hus föll allt regn som skulle kommit i augusti och september under de tre timmar som Västergårda var öppet minns Pia Rennermark Nilsson som är kassör. I år däremot, kunde besökarna njuta av sitt kaffe med utsikt över Vinslövssjön utomhus, om man så ville.

– Vi är ju väldigt många från föreningen idag, men vi ser jättegärna att fler personer med intresse för att bevara vår historia söker sig till oss säger Pia. Vi som är här nu blir ju inte yngre precis, så kanske nyblivna pensionärer får gärna ansluta sig till oss.

Brandvagn inköpt 1898 av Vinslövs kyrka.

Föreningens almanacka för 2018 fanns att köpa. Liksom tidigare år innehåller den många värdefulla bilder från ett Vinslöv i våra hjärtan. Den kan också beställas har på vår hemsida. Pris 100:- + porto.

Besökarna kunde se en klassisk lanthandel, byns gamla brandvagn (som är inköpt av Vinslövs kyrka 1898) och en tjusig och pampig likvagn som var i bruk fram till 1947. Massor av bilder fanns uppsatta i de flesta utrymmen. En torrtoa från 1700 talet fanns också att beskåda.

Torrtoa från 1700-talet.

– Även i år blev vår Hantverk-, Hobby- och Familjedag riktigt populär berättar Pia.
Man kan se bilder på: www.hembygd.se/vinslovs-hembygdsforening/hantverks-hobby-och-familjedag/

– Vi har också hunnit med vår återkommande Smidesdag den 4 september. Bilder hittar ni här: www.hembygd.se/vinslovs-hembygdsforening/smidesdag/

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelEkonomiavdelningen etablerar sig i Vinslöv
Nästa artikelEtt stort lyft för Magnussons att expandera i Vinslöv