Karlshamn
Karlshamns Kammarkör repeterar för fullt inför sin kommande julkonsert. Nytt för i år är ett samarbete med Hjärnfonden, där kören deltar i ett pilotprojekt.
– Räcker det med fem minuter paus?
Medlemmarna i Karlshamns Kammarkör hummar instämmande på körledare Justin Hazelgroves fråga. Det är bråda tider nu.
Inför körens stundande julkonsert på Eriksberg Hotell & Safaripark den 5 december repeteras uteslutande julmusik – en hel del gamla klassiker, men även en del nytt.
– Jag ser fram emot att få bjuda publiken på en och annan musikalisk överraskning den här gången, säger Justin Hazelgrove med ett leende.
Cecilia Widebrant har varit med i kören sedan starten 1999 och har hittills bara missat en julkonsert. Hennes personliga favorit av årets stycken är “Nu lyser julens stjärna klar”, som körens tidigare ledare Björn Stoltz komponerat.
– Dels för att Björn har skrivit den, men framförallt för att den har en så fin altstämma!
Cecilias kamrat Suzi Koken Knutsson är däremot helt ny i Karlshamns Kammarkör. Hon läste om kören i tidningen och bestämde sig för att testa, trots att hon redan sjunger i en annan kör i Ronneby där hon bor.
– Det är ju en bit för mig att köra, men nivån på kören lockar. Det är sällsynt med så välbesatta stämmor, särskilt på herrsidan, menar hon.
Suzi berättar att hon har sjungit en hel del tidigare, och med rötter i USA glädjer hon sig särskilt åt de klassiska engelska julsångerna i årets konsert.
Körens dirigent och ledare Justin Hazelgrove berättar att julkonserten är ett samarbete med Hjärnfonden, där Karlshamns Kammarkör är en av pilotkörerna i projektet “Sjung för hjärnan”.
– Vi hjälper till att samla in pengar till hjärnforskning och sprider samtidigt information om körsångens positiva effekter för hjärnhälsan.
Han glädjer sig stort åt att äntligen få vara igång med musicerandet efter ett år av hårda restriktioner.
– Det känns fantastiskt! Att äntligen få möta publiken live efter det här året är något som vi alla har längtat efter.

Text: Cornelius Fischer
Foto: Lennart Ydreborg

Föregående artikelJul i Annas Växthus.
Nästa artikelJulen är en högtid som firas med många inslag av växter