Oddvar Myhr tillsammans med en reflexgubbe

Kallinge
För sjätte året i rad har Motormännens helnykterhetsförbund satt ut reflexgubbar i Kallinge. Med ideella krafter placeras reflexgubbar ut längs vägarna i Kallinge trakten.

Gubbarna har satts upp för att uppmärksamma om att det behövs reflexer för att synas i mörker och reflexgubbarna gör nytta för att visa hur man ska göra. Bilisterna och förbipasserande ska bli upplysta om hur dåligt de syns i mörkret och det är med livet som insats. – Om vi kan rädda en eller två så är det en god gärning, säger Oddvar Myhr. Oddvar berättar att han alltid har reflexband som blinkar eller lyser med fast sken på foten och armen när han går ut i mörker. Även reflexvästen åker på. Det finns 15 gubbar utplacerade vid väg 27 mot Tingsryd, Ronneby och Saxemara. Gubbarna flyttas emellanåt och MHF har en karta där de märker ut var de finns. Det är Oddvar Myhr och Gunnar Kullman som ser till att reflexgubbarna tillverkas och placeras ut. Det var genom Motormännens helnykterhetsförbund som Oddvar fick idén till att tillverka reflexgubbar och första året gjorde han det alldeles själv.

Motormännens helnykterhetsförbunds logga på baksidan av reflexvästen

De andra åren har han haft hjälp av Gunnar Kullman. Gubbarna gör Motormännens helnykterhetsförbund själva genom att de sågas ut i trä och målas sedan svarta. Västen nitas fast på gubbarna men trots det förekommer skadegörelse av gubbarna vilket Oddvar tycker är väldigt tråkigt. De blir arga och ledsna när gubbarna inte får lov att vara kvar. Det är tre reflexgubbar som är utplacerade med ett visst avstånd efter varandra. Första skylten är helt mörk utan reflexer, på nästa hänger det hängande reflexer och på den sista finns både reflexväst och hängande reflexer. Skyltarna har satts upp för att uppmärksamma bilisterna om att reflexer är viktigt för att synas i tid. Motormännens helnykterhetsförbund får söka polistillstånd varje år för att få lov att sätta upp gubbarna och om någon vill sponsra med reflexer, reflexvästar eller liknande tas det tacksamt emot. Motormännens helnykterhetsförbund vill att alla ska vara nyktra i trafiken. Det handlar inte bara om alkohol utan även om droger och starkare tabletter. Oddvar vill tipsa om att alltid ha en reflexväst liggande i bilen så att man syns i mörkret och i trafiken. MHF uppmuntrar gärna andra föreningar till att göra reflexgubbar så att det kan spridas till andra orter.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelJulen är en högtid som firas med många inslag av växter
Nästa artikelDet blev en kreativ workshop efter föreställningen Dumma teckning