Vinslöv
Tycker du att ser jobbigt ut när du ser på ett maratonlopp? Lägg då på 3,9 km havssimning och 18,2 mil på cykel INNAN maratonloppet. Utan paus, Plus strax över 40 grader i skuggan, vilket det inte finns mycket under hela loppet. Hannu Körkkö född, uppvuxen och fortfarande boendes i Vinslöv fick sitt livs äventyr på Hawaii i höstas.

-Tiden jag gjorde på Iron-man i Kalmar resulterade att jag kvalificerade mig för det ”riktiga” Iron-man på Hawaii berättar Hannu. Det har ju varit mitt mål enda sedan jag började träna i grenarna 2012. Nu när jag nådde enda fram försökte jag förbereda mig för värmen så gott jag kunde genom att ta heta bad innan och efter träning. Men det går nog inte att förbereda sig tillräckligt.

-Deltagarna med topptider är ju helproffessionella och kan förbereda sig på ett helt annat sätt, säger Hannu. Jag arbetar 100% på Backer som mjukvaruarkitekt och bedriver träningen endast på fritiden så förutsättningarna är ju väldigt olika. Den största delen av träningen bedriver jag här i byn, det finns ingen anledningen att lägga träningen någon annanstans, dessutom har vi i Vinslöv rätt många som är duktiga i t.ex thriatlon som jag tränar tillsammans med. Simningen förlägger jag oftast i Kristianstad.

Åter till Iron-man. Hur ser ett lopp ut och hur reagerar kroppen?

– Vi börjar med att simma 3,86 km i havet, man rundar en båt efter halva sträckan och sedan tillbaka. Från havet direkt in i ett tält där man byter om inför cyklingen samt smörjer in sig med massor av solskyddskräm. Nu väntar 18,2 mils cykling genom lavaöken där det inte finns någon skugga alls. I gassande sol cyklar man. äter och dricker. Man får hälla på vatten på hela kroppen men framförallt fötterna måste kylas ner, det kändes som de kokade. Ungefär 100 gram Kolhydrater / timmen i form av t.ex. sportdryck med lättlösligt socker intog jag.

– Av dessa tre grenar tycker jag själv att cykling är min starkaste gren men jag räckte inte riktigt till i värmen berättar Hannu. Efter 18, 2 mils cykling lägger man cykeln den till sidan och börjar löpningen på 4,2 mil, alltså som ett maraton, så efter att ha kommit i mål måste jag säg att det var en helt underbar känsla att ha kunnat genomföra det. Alla timmar man lagt ner på träning för detta var värt varenda sekund.

Iron-Man började 1978, just på Hawaii, då med en vinnartid på 11,46. Årets vinnare Patrik Lange kom i mål på 8:01:40 och Hannus tid stannade på 11,46,39 (Simning:1,07,50 Cykel: 5,35,41 Löpning: 4,50,12).

– Jag hoppas kunna fortsätta i många år till säger Hannu, och såklart uppleva detta igen, men eftersom jag finansierar allt själv, resa och boende på Hawaii så blir det svårt att få ihop det en gång till, men finns det några sponsorer som vill haka på så är det bara att höra av sig avslutar Hannu leende.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Privat

Föregående artikelVinslövs fritidscenter 40 år
Nästa artikelVi pendlar med glädje till Vinslöv