Kasten är tillbaka på brottarmattan.

Vinslöv
Efter en tid ifrån brottningen som upplevts kanske lite tråkig och stökig begav jag mig upp till Furutorpshallen för en heldag på JSM för att se om något förändrats. Till min glädje hade det verkligen gjort det och jag tycker brottningen har hittat tillbaka till en kul, spännande och känsloladdad sport.

Få sporter engagerar så mycket som brottning, alla är involverade på något sätt. Ledare och coacher svettas nästan lika mycket som atleterna på mattan. Att försöka påverka domarna verkar sitta i generna, men det är luttrade domare, ofta med egen bakgrund som brottare, och verkar väldigt opåverkade av allt liv omkring mattan.

Trots att det är fullsmockat av folk, bara en halvmeter från mattan som försöker påverka så verkar domarna väldigt säkra på sina beslut. Känslorna på JSM i Vinslöv hänger i luften, här finns både enorm glädje men också tårar, besvikelse och vrede.
Bisittare vid speakerbordet Zakarias Tallroth menar på att man måste kunna ta en förlust, inte skylla på andra utan bryta ihop och komma igen. Man kan förstå efter jättehård träning att en förlust svider men brottning har alltid varit en gentlemannasport och man ska respektera sin övervinnare.

JSM 2018 i Vinslöv arrangerades formidabelt av BK Ore. Det hade en internationell atmosfär med proffsighet på alla punkter. Furutorpshallen förvandlades till en OS Arena med välfyllda läktare. Alla i klubben hjälps åt, från knattar som gladeligen springer med resultatlistor med all fakta från domare till sekretariatet till styrelse och andra medlemmar som alla har sina uppgifter.

Vid eventuelle skador finns en hörna med allt man kan tänka sig för att hjälpa till, dagen till ära står Ingemar Gannby till hands för att hjälpa till. Speakerbordet leds av välkända Mikael KIk med bisittare Z.Tallroth. Det kunde varit vilken sändning från Viasat som helst, oerhört pålästa och Tallroth kunde det mesta om alla brottare kändes det som, samt förklarade olika lägen som kanske inte alla känner till.

Att BK Ore gång på gång får äran att arrangera stora mästerskap är inte så konstigt, här skulle andra föreningar göra studiebesök om hur man skapar stämning, men sist och viktigast, brottningen har hittat tillbaka, här var det klassiska nacksving, maror, slängkryss m.m och inte tråkigt någonstans. Grattis BK Ore till ett fantastiskt arrangemang.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelKatarzyna är årets kvinnliga företagare 2018
Nästa artikelTörnqvist är väl rustade för våren