Kerstin Larsson räcker över blommor och diplom till Katarzina Zwonik, tillsammans med Signe Björklund och Ingegerd Johansson Lundkvist.

Näsum
Årets kvinnliga företagare uppvaktades i år på Internationella kvinnodagen. Det är nu fjärde gången denna utmärkelse tilldelas.

Det är Katarzyna Zwonik i Näsum som har blivit utsedd. Bromölla-Näsums Centerkvinnor var på plats hemma hos Katarzyna i Näsum för att gratulera henne med blommor och tårta.

Katarzyna jobbar som hårfrisör och hon tog med sig sina erfarenheter till Sverige från hennes tidigare hemland Polen.
Centerkvinnorna representerades av Ingegerd Johansson Lundkvist, Signe Björklund och Kerstin Larsson.

– Vi är 16-17 personer i Centerkvinnornas förening som träffas och pratar om kvinnor som har blivit egenföretagare och deras resa dit. Här tittar vi på olika förslag innan vi nominerar, och i år blev det Katarzyna och hennes salong här i Näsum, berättar Ingegerd som är ordförande i Bromölla-Näsums Centerkvinnor.

Centerkvinnornas motivering lyder: Katarzyna har tagit upp sina yrkeskunskaper inom frisöryrket i Sverige. År 2014 öppnade hon en egen salong i huset de hade köpt på Widens Väg i samband med bildande av familj. De flyttade till Sverige när svärföräldrarna behövde hjälp och kom från södra Polen. Katarzyna är 37 år gammal och gick utbildningen till frisör fram till 1994, arbetade därefter som frisör fram till att de flyttade till Sverige.

Kundunderlaget har hon ökat genom att kunder har varit hos henne som sedan har rekommenderat Katarzyna till vänner och bekanta. Hon beskrivs dessutom som mycket omtänksam, då hon exempelvis har gjort hembesök hos kunden när denna inte haft orken eller möjligheten att komma till hennes salong.

Hur känns det att ha fått denna utmärkelse?
– Underbart, helt underbart! Säger Katarzina. Det har varit många frågor om hur man gör och vem man vänder sig när man vill starta eget, men i Sverige är det enklare än i Polen att komma igång. Det känns också bra att Näsumsborna verkligen har fått upp ögonen för salongen, avslutar hon.

Bromölla-Näsums Centerkvinnor och INFO-Bladet önskar Katarzyna en god fortsättning som egen företagare.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelVill du veta mer om din härkomst?
Nästa artikelBK Ore :s JSM Oj, oj vilket arrangemang