Ryan Gosling och Margot Robbie som Ken och Barbie. Photo by Courtesy Warner Bros. Pictures/Courtesy Warner Bros. Pictures - © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Allt är perfekt i Barbieland. Varje dag blir till en perfekt dag för Barbie (Margot Robbie) tills en existentiell kris plötsligt dyker upp och en reva uppstår mellan Barbieland och vår värld.

Margot Robbie som Barbie.
Photo by Courtesy Warner Bros. Pictures/Courtesy Warner Bros. Pictures –
© 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Det blir upp till Barbie att lösa problemet. Den verkliga världen visar sig inte vara som Barbie tänkt sig. Alla jämställdhetsproblem är inte alls lösta. Männen kommer med sexistiska kommentarer och Barbie fylls av en känsla hon aldrig haft förut. Hon får veta att den känslan heter ångest. Dessutom beskylls hon för skeva kroppsideal, konsumism och kapitalism. Ken (Ryan Gosling) som blivit Barbies följeslagare till vår värld upptäcker däremot till sin glädje en värld som till skillnad ifrån Barbieland styrs av män. När den kända dockan Barbie som förekommit i de flesta flickrum skulle få en egen film så trodde jag att det skulle röra sig om en film riktad till barn. Så är lyckligtvis inte fallet.
Istället levererar regissören Greta Gerwig en intressant samhällssatir som ifrågasätter de kroppsideal vi har idag och vilka signaler den stereotypa Barbiedockan sänder ut till de flickor som hon tillverkats för. Vi tas med till den färgsprakande, rosa värld där Barbie lever sitt perfekta liv som till en början verkar vara bekymmersfritt. Och senare får den världen möta vår egen inte fullt så färgsprakande och perfekta värld. Det blir en intressant kontrast att bevittna då två världar möts och krockarna som sker kring fantasi och verklighet är väldigt underhållande att ta del av.
Margot Robbie gör ett strålande jobb när hon gestaltar Barbie. Härligt är det också att se Ryan Gosling i sin gestaltning av Barbies manliga motsvarighet Ken. Gosling har man mest fått uppleva i ganska nertonade roller och här får man se en helt annan sida av honom där han visar sig vara ett komiskt geni vilket är en fröjd att uppleva. I det stora hela är filmen “Barbie” en film som tar upp viktiga samhällsfrågor kring ideal. Men samtidigt är det en väldigt underhållande komedi där det bjuds på många skratt, minnesvärda musikal och dansnummer.
Samhällsfrågor och en rosafärgad värld fylld av sång, dans och glädje visar sig bli en bra kombination i sin helhet. Det bjuds också på uppdykanden av bland annat skådisar som John Cena, Kate McKinnon, Simu Liu och Will Ferrell som stjäl showen i de scener de medverkar i.

Barbie Poster.
© 2023 Warner Bros.

Jag gillade verkligen upplägget i filmen Barbie där ett djupt budskap lindas in i ett mer humoristiskt upplägg och jag fylldes av glädje när jag såg filmen.
Mitt betyg är en fyra av fem möjliga.
Text: Paul Karlsson

Föregående artikelViggur Islandshästförening – Den lilla föreningen med det familjära hjärtat
Nästa artikelTankar om att bo på landet