Canceled Poster. © Nordisk Film

Spökjägarna Gone Ghosting går från kungar till canceled när en före detta kameraman går ut med att de hela tiden fejkat sina paranormala möten.

Vincent Grahl i huvudrollen som spökjägaren Alex.
Foto: Scandinavian Content Group

Fast besluten att göra en storartad comeback tar ledaren Alex (Vincent Grahl) sitt stukade team till ett hus som sedan länge varit igenbommat på grund av de fruktansvärda händelser som ägt rum där, med planen att låta kamerorna rulla oavbrutet, vad än de kan stöta på. Men det som väntar på dem bakom herrgårdens stängda dörrar är allt annat än fejk. Filmen “Feed” som var Joakim Lundells stora publikframgång på bio förra året Var en helt okej film om influencers som gav sig ut på en ö där det sedan började hända skumma saker. Men vad jag saknade var inslag av det övernaturliga och paranormala. Den varan får man mer av i Lundells nya film “Canceled”. Redan ifrån start när filmens karaktärer når fram till det hemsökta hus där de ska vistas för att dokumentera paranormala aktiviteter så byggs en kuslig stämning upp. Huset de kommer till är väldigt obehagligt och miljön känns som klippt och skuren för en skräckfilm. Filmens story är effektivt uppbyggd så att man steg för steg får ta del av vad som tidigare har hänt i huset innan man får veta vad som väntar husets nuvarande gäster som är de man får följa. Karaktärerna är välskrivna och för tankarna till Jocke och Jonna Lundells egen realityshow “Spökjakt”. Den kopplingen är väldigt påtaglig vilket gör filmen underhållande.
Man får alltså det man kan förvänta sig av en skräckfilm. Kusliga scener i ett mörklagt, gammalt hus med en demon som blir väckt till liv av de nya besökarnas vistelse i huset. Inspirationen ifrån amerikanska skräckfilmer som “The Conjuring” och Guillermo del Toros skräckfilmer är tydlig, men riktigt så bra blir det aldrig. Är man väl bevandrad inom den typen av filmer så blir det hela förutsägbart. Det enda som blir spännande i slutänden är att få se vilka av filmens karaktärer som kommer levande ur det hemsökta huset.
Men i det stora hela funkar ändå filmen som skräckfilm eftersom historien som jag tidigare var inne på är effektivt uppbyggd så att det dröjer ett tag tills man vet i vilken riktning storyn är på väg. Och kopplingen till dagens youtuber och influencervärld är väldigt underhållande att bevittna. Så jag tycker att Jocke Lundell har lyckats överträffa sin tidigare succéfilm “Feed”. Det hela landar i att filmen är bra för att vara en svensk skräckfilm. En stark trea av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Canceled”.

Emma Valev.
Foto: Scandinavian Content Group

Text: Paul Karlsson

Föregående artikelDamernas golftävling 29 augusti
Nästa artikelFin från topp till tå