Amanda Jansson och Linus Troedsson. © Antti Rastivo / Solar Films

”Stormskärs Maja” är en gripande berättelse om en stark kvinna och de utmaningar hon möter på en stormig ö.
Filmen är baserad på Anni Blomqvists roman med samma namn och utspelar sig i den åländska skärgården på 1800-talet. Den 17-åriga Maja (Amanda Jansson) gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne (Linus Troedsson). Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar. Som fiskarhustru måste hon klara sig ensam med att ta hand om familjen när hennes man är till sjöss och borta under långa tider. Maja blir dock en viljestark och självständig kvinna som inte är rädd för att ta ansvar och klara sig i den karga skärgården.

Stormskärs Maja Poster.
© Solar Films

Mellan Maja och Janne uppstår starka band, och med tiden fördjupas deras kärlek till varandra. Janne stöttar sin hustrus strävanden och inser att de gemensamma ansträngningarna samt att leva på lika villkor gör familjen stark. ”Stormskärs Maja” är en berättelse om vilja, styrka och kärlek. Filmen “Stormskärs Maja” är verkligen en så visuellt slående film som jag hade hoppats på. Det är också en känslomässigt gripande historia om drömmar, kärlek, familj och om att våga välja ett leva sitt liv på sitt eget sätt. De vackra skärgårdsmiljöerna ifrån finska Åland är väldigt vackra och på ett naturromantiserande sätt hittar kameran all dess skönhet. Långa kameraåkningar i tångbevuxna landskap på havsbotten, närbilder på djur såsom fåglar och rävar är något som verkligen lyfter fram naturens skönhet i denna film.
Men det är filmens huvudkaraktär som är spännande att få följa. Huvudkaraktären är Maja som vid 17 års ålder gifts bort till ett äktenskap med den blyge fiskaren Janne. Med viss tveksamhet och rädsla går hon med detta äktenskap med allt vad det innebär och kort därefter börjar kärlek att växa fram. Majas trevande resa är spännande att följa. Att få se den blyga flickan blomma ut och öppna sig. Bli stark och självständig ute på stormskäret med alla de motgångar hon ibland får möta ensam. Allt detta är en fröjd att följa.
Maja spelas av “Den Tunna Blå Linjen” stjärnan Amanda Jansson som gör ett enastående kvinnoporträtt då hon gör sin första stora huvudroll i en långfilm. Kemin tillsammans med motspelaren Linus Troedsson är en ingrediens som ger näring åt hela filmen. Att få uppleva deras fina, sköra och äkta kärlek ger en tårdrypande upplevelse emellanåt. Det här är en visuellt vacker film som hyllar samspelet med naturen och samtidigt ger oss ett kvinnoporträtt som visar kurrage och mod. Kärlek, sorg och det som hör sådana här episka draman till bjuds det på i stora proportioner. Filmen upplevs bäst på bio där upplevelsen blir mer fullkomlig. Speltiden är inte långt ifrån 3 timmar, men det blir aldrig tråkigt.
Jag har inte läst Anni Blomqvists roman som filmen är baserad på, men som film tyckte jag väldigt mycket om “Stormskärs Maja”. Så mitt betyg är 5/5.
Text: Paul Karlsson

Föregående artikelDet blir medeltida marknad i Sölvesborg
Nästa artikelNy tidning i lådan till helgen.