Varför väljer man att bo på landet?
Såklart att de som har djur som hästar får och andra djur vill bo på landet men även de som inte har djur väljer att bo intill naturen. Det är vackert alla årstider men framförallt så är det nog tystnaden, det är lugnt och skönt.
Jag själv bor på landet och har 800 meter till närmaste granne. Vårt hus syns inte från vägen, på gården bor det hästar, höns, tupp, hund och katter. Hjortarna syns ofta i hästhagen och man vet att vildsvinen är i närheten men de är skygga. Det bästa med att bo mitt i skogen är tystnaden och att få höra vindarnas sus och fågelsång utan att höra andra ljud samtidigt. Visst hunden skäller ibland vilket är bra och tuppen gal i tid och otid men det hör till. Fast när robotgräsklipparen låter och flagglinorna slår kan det vara störigt. Vill man ha det helt tyst får man stänga av robotgräsklipparen någon timme och spänna flagglinorna.
En kväll nu i augusti satt jag och njöt av den tysta sommarkvällen, när det är så tyst så hör man de minsta lilla ljud, strömmen till elstängslet knäppte, låter kanske löjligt men det ljudet blev högt så det stängdes också av någon timme. Det är magiskt att titta upp på en blå himmel och se korpen och rovfågeln flyga omkring och höra deras läten som tillhör naturen. Barnbarnet hälsade på och sov över, när vi åt frukost sa hon att det var så tyst och lugnt. Jag frågade om hon tyckte om det och hon nickade eftertänksamt ja med huvudet. Många väljer att semestra på landet och i skogen och vid havet för att komma ifrån den stressiga vardagen.
När vi åker iväg en vecka på semester väljer vi mer centralt där man slipper ta bilen till allt man ska. det är skönt att kunna gå eller cykla till olika ställen. Att åka iväg och inte ha massa tider att passa, bara rå om sig själva och ha en vecka där man inte behöver passa och mata djuren behöver man för att uppskatta det när man kommer hem igen. Många som bor mer centralt åker till skogen för att rasta sina hundar. Vi går också med hunden här ibland men tycker det är roligt att åka in till stan och gå med hunden där för att få omväxling och vår hund har inte vett att uppskatta att springa lös på vår gård utan är mallig när han får gå kopplad i stan och lukta på allt.

Jag rider ju ofta på dessa vägar och skogar så ibland känns det lite tråkigt att promenera här också, man vill se annat är träd.
Nu är svampsäsongen igång och det bästa med att plocka svamp förutom att kantarellsås och karl johan svampsoppa är fantastiskt gott så är det att man kan bara befinna sig i nuet och rensa hjärnan. Man hinner inte tänka och planera vad man ska göra utan det är full focus på att vandra runt i skogen och leta svamp och spännande om man hittar någon. Det är många svampplockare i skogen och många har fikakorgar med sig. Det är så tacksamt att alla är så noga med att inte skräpa ner i naturen.
Nu är vi snart inne i september som är en höstmånad. Ser fram emot soliga höstdagar med dess sprakande färger.

Text & Foto: Monica Oredsson

Föregående artikelHUMOR OCH ALLVAR I EN LAGOM MIX BJUDS DET PÅ NÄR MAN FÅR BESÖKA BARBIES VÄRLD
Nästa artikelSKÖRDEDAG I OLOFSTRÖM