Vinslövs HK tjuvstartar numera säsongerna med spel i sanden på Åhus beachhandboll festival. Även i år kom det 31 lag från föreningen till start. Det blev segrar för herrarna i både föreningsklass och öppen klass samt för Flickor 02 i sin A final.

Säsongen fortsätter med den traditionella VM turneringen i centralparken under Vinslövsdagen. Då presenterar vi också våra A-lagsspelare.

Det innebär för VHK:s del ett herrlag som siktar på toppen av div. 1 södra och ett damlag som klarade kontraktet med div 2 ifjol via kval och därmed siktar på att etablera sig denna högre nivå.

I år kommer vi att bli två juniorlag på herrsidan, ett tillsammans med Hässleholms HF.
På ungdomssidan blir det 10 lag i seriespel och träning. Dessutom handbollsskola för de yngsta även i år. Vi startar för barn födda 2012 och för de som är födda 2010 och 11 fortsätter verksamheten på liknande sätt som tidigare.

Fjolårets säsong för herrlaget var en berg- och dalbana liknande historia med en trög start och jumboplats vid juluppehållet. Sedan uppsving efter jul med flera segrar och chans på en allsvensk kvalplats intill sista omgången. Det blev en åttonde plats till slut.

Till årets säsong kommer truppen att förstärkas med många intressanta spelare. Från H 65 i Höör hämtar vi målvakten Simon Bengtsson, H 6:an Patrik Olausson samt V 9:an Björn Lidén van Reissen.

Från IF Kristianstad kommer Alfred Olsson som är en duktigt vänsterskytt som kan användas både som H 6 och H 9. Emil Karlsson tar upp handbollen igen efter sabbatsår och kommer till VHK med både allsvensk och handbollsliga erfarenhet vilket vi kommer att få mycket nytta av i vinter.

Direkt från Handbollsligan och OV Helsingborg flyttar Emil Schuster tillbaka till nordostskåne. Nio metersspelaren med IFK Kristianstad som moderklubb satsar allt för att hjälpa VHK mot Allsvenskan.

Till årets A-trupp knyts också juniorerna Ludvig Dahlberg, Adam Karlsson, Oliver Jönsson och Kasper Johansson.

Vi har också spelare som lämnar föreningen. Örn Östenberg går till AMO handboll i Allsvenskan, Anton Andersson, Erik Isberg, Axel Carlsson, Christoffer Persson och David Fridh varvar ner på olika nivåer med sin handboll. Veljko och Marko Mihailovic väljer att spela i IFK Kristianstad. Vi tackar alla för deras goda insatser i föreningen under många år.

Peter ”Cassa” Jönsson fortsätter att träna vårt herrlag. Till våra seniorer knyts också Håkan Jönsson och Thobias Björnlund. Målsättningen mot Allsvenskan ligger fast och vi tror med årets nytillskott finns oda chanser.

Vårt damlag hade en tuff resa som nykomling i div2 med många bra prestationer men blandade resultat.

Dock lyckades man vinna alla sina nyckelmatcher mot lag från undre halvan av tabellen. Det gav till slut en kvalplats för att förnya kontraktet. Två bra matcher mot Karlshamn gav nytt kontrakt och nu försöker vi etablera oss på en högre nivå.

Dock blir det en tuff serie med många kvalificerade lag. De flesta av spelarna i fjolårets lag fortsätter spela med oss men rekrytering av nya spelare kommer att pågå ända fram till seriestarten.

Rebecka Jönsson lämnar oss för studier och spel i Växjö HF. Årets nya tränarpar Fredrik Nilsson och Emil Ålhagen kommer att behöva använda all sin kunskap för att förbereda tjejerna vad gäller fysik, teknik och taktiskt kunnande.

Vi har många unga tjejer i både dam-, junior och flickor A lag som hela tiden utvecklas till det bättre. Det är vår förhoppning att dessa skall ta ytterligare steg i sin handbollsutveckling under kommande vinter. Det kan också trilla något nyförvärv till fram till seriestarten.

Våra ungdomslag kommer att förutom seriespel också vara med i USM. J, A, B ungdomar gör upp om detta i olika steg där VHK kommer att arrangera några sammandragningar på hemmaplan.

Vidare präglas fortfarande vårt ungdomsarbete på prestation och lärande utav de olika momenten i handbollsspelet framförallt för de yngre spelarna men fortsatt ända upp till junioråldern. Vi kommer under den kommande vintern mer konkret jobba med hur vi kan integrera vår handbollsförening med de skolorna i Vinslöv. För bättre rekrytera spelare och ledare men också för att handbollssporten till fler unga människor.

Vinslövs HK har ambitionen att fortsatt vara en viktig social aktör i Vinslövs samhälle. Därför fortsätter arbetet med vårt affärsnätverk. Där vi i samband med våra matcher samlar våra samarbetspartners för information kring en viktig fråga. Ett lyckat koncept som visat sig vara mycket uppskattat.

Vår arrangemangsgrupp har gjort matcherna till höjdpunkter för spelare, ledare och publik. Därmed blir alla hemmamatcher ett viktigt event i Vinslöv. Det är i hallen det händer. Matcherna i Furutorpshallen har fått rykte om sig att vara en god upplevelse inte bara lokalt utan också i övriga handbolls Sverige. Det blir förhoppningsvis ännu bättre i vinter då ny belysning och ventilation installerats. Vidare har vi fått bättre kommunikation mellan vår cafeteria och klubblokal vilket kommer underlätta vistelsen i hallen för våra gäster, inte minst för de med funktionshinder.

Vinslöv HK har de senaste åren fått ett oerhört gott stöd från hela samhället och alla samarbetspartners. Utan deras stöd hade det inte varit möjligt med den satsning vi gjort både på senior- och ungdomssidan. De sportsliga framgångarna har gjort att vi har en bra sportslig och finansiell bas att stå på inför framtiden.

Vi är oerhört tacksamma för all support vi fått från ledare, föräldrar, supporters, sponsorer och alla andra som hjälp VHK framåt de senaste åren. Vi kommer fortsätta med samma engagemang jobba med högt uppsatta mål. Detta gäller sportsliga prestationer men också utveckla goda ungdomar redo för framtiden.

Väl mött till en spännande vinter i handbollens tecken i Furutorpshallen.

Text: Stellan Grönberg. Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelGun och Ellen har en bok ihop
Nästa artikelIFÖ Centers senaste tillskott i utomhusgalleriet