Gun Persson och Ellen Merkel tillsammans med boken Svanstofs.

Gun Perssons senaste sagobok handlar om trollet Svanstofs som från början är en saga som började ta form redan för 20 år sedan.

Det var på Hanö, där Guns familj tillbringar somrarna sedan många år tillbaka i hennes farföräldrars hus, efter en badstund med barnbarnet Hanna som sagan började fantiseras fram. Tillsammans berättade de om det lilla trollet som bodde ovanför Vindhalla på Hanö, hur hon gjorde och var hon gick.

Efter att Gun skrivit ner texten så ville hon ha lite illustrationer och genom
dotterns vänner kom ett namn på en lämplig tjej som skulle kunna testa på att göra bilderna till boken. Ellen Merkel som går på Estetiska linjen på Vägga-skolan med inriktning på Bild fick förfrågan och självklart blev hon mycket glad för frågan men sen började tvivlet.

– Skulle detta bli som Gun ville ha sina bilder och skulle jag fixa jobbet, var två av de frågor som genast for i mitt huvud, säger Ellen.

– Vi startade med att diskutera och jag fick information i form av berättelser, någon bild från Vindhalla som jag känner igen då jag vistades mycket på Hanö med min familj. Så efter att vi haft kontakt några gånger började bilderna ta form och jag kände mig mer säker på vad Gun önskade.

Ellen, som älskar att skissa och rita, fick sätta sin prägel på det och tillsammans blev det en bok med text som väl beskriver bilderna rättvist. Båda tycker att samarbetet fungerade bra och är stolta över att boken blivit det den är.

Boken blev klar och gavs ut i Juli. Vill ni köpa den finns den till försäljning hos Matnära i Hällevik och på medborgar-kontoret i Sölvesborg.

Ellen, som studerar sista året, ska delta i ett projekt inom UF, Ung Företagsamhet där ungdomar startar företag och lär sig allt kring detta med att driva företag. Det finns redan planer på att det då kan handla om att ge ut en bok med egna illustrationer.

Vi från INFO-Bladet vill önska Gun och Ellen lycka till med sin bok och Ellen kommer kanske att återkomma med sitt nya företag.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelSenaste nytt från Lions Club Vinslöv
Nästa artikelVinslövs HK står inför säsongen 2018-2019