Påläggskalvarna juniorlaget. Foto: Magnus Kajrup

Vinslöv
Vinslövs HK tjuvstartade årets säsong med att manifestera på stranden i Åhus beach handboll festival.

I år deltog 31 lag från VHK i beach handbollen vilket var en ökning från föregående års 22 lag. Därmed har också startskottet gått för årets säsong 2017-2018. Det följs upp med den traditionella VM turneringen i centralparken under Vinslövsdagen. Då vi också presenterar våra A-lagsspelare.

Det innebär för VHK:s del ett herrlag som siktar på toppen av div. 1 södra. Ett damlag som tagit steget upp div 2 och får en rejäl utmaning inför hösten.

Till detta kommer en satsning på juniorlag för både pojkar och flickor vilket är första gången på många år. Det är en riktig positiv utveckling för föreningen.

På ungdomssidan blir det 10 lag i seriespel och träning. Dessutom handbollsskola för de yngsta även i år. Vi startar för barn födda 2011 och för de som är födda 2009 och -10 fortsätter verksamheten på liknande sätt som tidigare.

Fjolårets säsong för herrlaget slutade med en väldigt meriterande andra plats i serien och därmed allsvenskt kval för tredje gången på de fyra senaste säsongerna. En fantastisk prestation av laget som bara några veckor före serieslutet var uträknade. Säsongen avslutades med fem dramatiska kvalmatcher med två vinster på hemmaplan. I den avgörande bortamatchen mot IFK Tumba var VHK med i matchen i 40 minuter och därmed försvann den allsvenska platsen snöpligt men laget har all heder av sin insats under säsongen.

Nya spelare i VHK. Fr.v: Oscar Paulin, Simon Svensson, David Fridh, Axel Carlsson och Kristoffer Persson. Foto: Magnus Kajrup

Laget var så bra att två av spelarna, Tobias Nordahl och Marcus Mattsson lämnar oss för handbollsligan i HIF Karlskrona. Vidare fortsätter Jakob Friberg till Varberg i allsvenskan. Vi tackar killarna för deras insatser i VHK och ser det som en fin merit att vi förädlat dessa till svensk elithandboll.

Nu tar vi nya tag inför årets säsong och kursen mot allsvenskan ligger fast. I år kommer laget ha en ungdomligare touch och kanske lite mer lokal prägel. Peter ”Cassa” Jönsson och Håkan Jönsson fortsätter som ansvariga för A-laget denna säsong och har genomfört ett tufft försäsongsprogram. Bl.a har man flera gånger sprungit till Djurröd fortast möjligt för att titta till ”Cassas” berömda får.

Simon Svensson och Oscar Paulin är två unga spelare som kommer från IF Kristianstad och har fått en gedigen handbollsuppfostran inom IFK. De kommer nu till VHK för att fortsätt sin satsning på handbollen.

Ludvig Rosenberg med förflutet från IF Kristianstad och i norska Strindheim men senast för några säsonger sedan i Åhus Handboll och IK Lågan ansluter till laget denna säsong. En driven M 9 som kommer att bli betydelsefull.

Axel Carlsson också med förflutet i IF Kristianstad och Näsby Handboll men senast från Karlshamns HF kommer att spela med VHK denna säsong. Axel är en 9 meters spelare som fortfarande utvecklas som handbollsspelare.

Dessutom fortsätter arbetet med att förstärka truppen kontinuerligt och det kommer förmodligen att hända mer fram till seriestarten.

Framförallt går jakten på en målvakt då Björn Skoglund inte kommer till spel i vinter då läkare har rekommenderat honom att inte utsätta sitt knä för handbollsspel.

Vårt damlag som gjort en tuff resa från div 1 – div 3 på tre år och förra säsongen blev kvar i div 3 när man inte lyckades vinna serien. Kom till start med förhoppningen om serieseger.

Dock blev det bara en snöplig andra plats efter Lågan i tabellen. Men till vår stora glädje kunde vi gratulera Karlskrona Flottan till en vinst i ett extra kval och därmed fick VHK en gratisplats i div. 2. Det gjorde att vi nu hyser positiva tongångar bland våra tjejer som får en rejäl utmaning under kommande säsong. Fredrik Nilsson och Rebecka Radeklev fortsätter som tränare. Målsättning är att etablera oss på en högre nivå. Vi har många unga tjejer i både dam-, junior och flickor A lag som hela tiden utvecklas till det bättre. Det är vår förhoppning att dessa skall ta ytterligare steg i sin handbollsutveckling under kommande vinter. Det kan också trilla något nyförvärv till fram till seriestarten.

Therese Edmundsson bestämde sig för att fortsätta i VHK en säsong till och hon blir en viktig rutinerad kraft i laget.

Däremot lämnar Hässleholms duon Jonna Ahlström och Kajsa Lundin för div. 3 spel i IFK Kristianstad. Vi tackar för deras insatser i VHK under de senaste säsongerna.

Delar av A-truppen 2017-2018. Foto: Magnus Kajrup

I och med division 2 spel för damerna kommer vi också att göra arrangemangen lite roligare i samband damerna spelar hemma. Vi hoppas det skall ge spelare mer entusiasm och därmed också mer publik.

Riktigt rolig blir det i vinter att följa vårt juniorlag på herrsidan, som under hela försäsongen tränat med vårt A-lag, och deras utveckling. Unga lovande spelare som om något år kan vara riktigt duktiga A lags-spelare. Det är första gången på många år som vi mönstrar ett J-lag och det känns som mycket positivt kommer ur deras ungdomliga engagemang.

Våra ungdomslag kommer att förutom seriespel också vara med i USM. J, A, B ungdomar gör upp om detta i olika steg där VHK kommer att arrangera några sammandragningar på hemmaplan.

Vidare präglas fortfarande vårt ungdomsarbete på prestation och lärande utav de olika momenten i handbollsspelet framförallt för de yngre spelarna men fortsatt ända upp till junioråldern.

Vinslövs HK har ambitionen att fortsatt vara en viktig social aktör i Vinslövs samhälle. Därför fortsätter arbetet med vårt affärsnätverk. Där vi i samband med våra matcher samlar våra samarbetspartners för information kring en viktig fråga. Ett lyckat koncept som visat sig vara mycket uppskattat.

Vidare kommer vår arrangemangsgrupp göra matcherna till höjdpunkter för spelare, ledare och publik. Därmed blir alla hemmamatcher ett viktigt event i Vinslöv. Det är i hallen det händer. Matcherna i Furutorpshallen har fått rykte om sig att vara en god upplevelse inte bara lokalt utan också i övriga handbolls Sverige.

Vinslöv HK har de senaste åren fått ett oerhört gott stöd från hela samhälle och alla samarbetspartners. Utan deras stöd hade det inte varit möjligt med den satsning vi gjort både på senior- och ungdomssidan. De sportsliga framgångarna har gjort att vi har en bra sportslig och finansiell bas att stå på inför framtiden.

Vi är oerhört tacksamma för all support vi fått från ledare, föräldrar, supporters, sponsorer och alla andra som hjälp VHK framåt de senaste åren. Vi kommer fortsätta med samma engagemang jobba med högt uppsatta mål. Detta gäller sportsliga prestationer men också utveckla goda ungdomar redo för framtiden.

Väl mött till en spännande vinter i handbollens tecken i Furutorpshallen.

Text: Stellan Grönberg
Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelGlimrande golf på Boa Golfklubb
Nästa artikelSommar i Bromölla