Olofström
Olofströms Kvinno- och Tjejjour har som mål att hjälpa och stötta kvinnor och barn som blivit utsatta för fysisk och/eller psykiskt våld, sexuella övergrepp eller som på andra sätt blivit förnedrade eller hotade.

Olofströms Kvinno- och Tjejjour är en av de äldsta i landet, med 31 år på nacken. De ger individuellt stöd till stödsökande kvinnor, tjejer och barn, med sin jourverksamhet och kan även erbjuda ett hemligt boende. Föreningen drivs ideellt, men har sedan 2007 haft en anställd i olika projektformer och det tar mycket av den anställdes tid att leta fram olika projektformer, skriva ansökningar och redovisa projekten, tid som istället kunde lagts på de som behöver stöd och hjälp. För närvarande har föreningen ca 50 medlemmarna, där 16 stycken är aktiva i kvinnojouren och 3 stycken är aktiva i tjejjouren.

– Vi ser till att synas under till exempel Internationella Kvinnodagen när Olofströms Kvinnliga Nätverk bjöd in mig för att berätta om vår verksamhet och hur vi arbetar, berättar Helena Pasma, sekreterare för Olofströms Kvinno- och Tjejjour och tillfälligt anställd. Om man funderar på om man skulle passa som jourkvinna är det viktigt att tänka på att man ska vara en god medmänniska, en god lyssnare och ha en vilja att hjälpa och stödja utsatta kvinnor, tjejer och barn. Vi ger även stöd och råd till anhöriga och vänner till utsatta kvinnor, tjejer och barn.

Under Internationella Kvinnodagen medverkade Tjejjouren tillsammans med Helena också på en temadag på Nordenbergsskolan, där de visade två kortfilmer om hur det är att vara tjej i dagens samhälle, och de fanns på plats på skolan under dagen för samtal. Från det att man fyllt 16 år får man vara med i tjejjouren och det finns ingen övre gräns för när man måste byta till att vara en del av kvinnojouren istället.

Olofströms Kvinno- och Tjejjour var också medarrangörer till Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevits dramatiserade läsning av Kriget har inget kvinnligt ansikte på Jämshögs Folkhögskola, tillsammans med KulturFritid, SKV, Teaterföreningen i Olofström och ABF.

– Kvinnor och tjejer som söker stöd hos oss får vara anonyme, säger Helena. Vi har tystnadslöfte och vårt stöd är kostnadsfritt. Vi erbjuder stöd och råd för att förändra en stödsökande kvinnas situation, samtal för att bearbeta upplevelser, hjälp vid kontakter med myndigheter och mycket mer.

Vill du hjälpa och stödja kvinnor och barn i kris? Du kan bli jourkvinna/tjej om du kan lyssna och har förståelse för kvinnor som har det svårt. Kvinnor och tjejer i alla åldrar är välkomna och det krävs inga förkunskaper, vi ger dig utbildning till jourkvinna/tjej.
Man kan även bli stödmedlem eller skänka ett bidrag. Ring eller besök Olofströms Kvinno- och Tjejjours hemsida för att få veta mer.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelRestaurang- och livsmedelsprogrammet garanterar unga jobb
Nästa artikelFöreningen Borres Vänner utser hedersmedlem