Karlshamn
Den som vill ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet och vill arbeta i en utmanande men givande miljö kan söka till Väggaskolans Restaurang- och livsmedelsprogram. I restaurangbranschen saknas det arbetskraft och bransch-organisationen VISAT kör just nu kampanjen ”Världens Jobb” för att locka fler unga att utbilda sig.

Runt om i landet har gymnasieskolorna sett en nergång i antal elever som väljer yrkesprogram, trots att arbetsmarknaden för dem är god. Annika Knutsson, programsamordnare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i på Väggaskolan, lyfter fram fördelarna med att välja ett yrkesprogram.

– Efterfrågan på utbildad personal är mycket stor i branschen, berättar hon. Krögarna ringer ner oss i jakt på personal, och våra elever i tvåan och trean har redan extrajobb på helgerna och sommarjobb. Vårt program är också högskoleförberedande, om man vill läsa vidare efter gymnasiet, och tack vare programmets olika valbara inriktningar kan man hamna i precis den bransch som man är intresserad av, med allt från storkök till konditor.

Bild2_cmykVäggaskolans restaurang har öppet en dag i veckan under några veckor på vårterminen och några veckor på höstterminen. Där får eleverna erfarenhet av att arbeta i ett riktigt kök och att servera riktiga gäster. De 55 platserna i restaurangen är alltid fullbokade och man får vara ute i god tid för att hinna boka, via kontaktuppgifterna på skolans hemsida. Moa Mattisson arbetar i köket med hälften av sina klasskamrater, för att sätta ihop en trerättersmeny, över restauranglärarnas vakande ögon. Själv jobbar hon extra på helgerna, och har redan ordnat sommarjobb.

Vad tycker du är roligast att göra i köket?
– Laga mat, speciellt varmrätter, ler Moa M. medan hon förbereder förrätterna.

Ute i serveringen väntar Noelle Nyberg och Moa Svensson spänt på att de första gästerna ska anlända. Stämningen är hög och eleverna är glada.
– Det är roligt att vi får arbeta så mycket praktiskt, tycker Moa S.
– Vi lär oss om arbetslivet på riktigt, tillägger Noelle. Och så har vi mycket praktik också.

Arbetet i skolans restaurang förbereder eleverna på hur branschen ser ut. Fokus ligger på att lära dem laga mat, att hantera situationer med mycket att göra och hålla en glad, gemytlig stämning i köket. Restaurangbranschen är en internationell bransch som öppnar möjligheter för att arbeta över stora delar av världen, till exempel i London eller New York, eller varför inte ett kryssningsfartyg som åker världen över. Möjligheterna är oändliga!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelGröna växter i vår hos Flora Perssons Blommor
Nästa artikelOlofströms Kvinno- och Tjejjour stöttar kvinnor och tjejer