Tollarp

Det har fungerat som danspalats fram till början på 70-talet. Det har också varit cementgjuteri i källaren. Även försvarsmakten använde byggnaden under ett antal år, då som mobiliseringsförråd till flyget. Troligtvis har Vinterlust varit en motsvarighet till Kristianstads Sommarlust.

Vinterlust byggdes 1926 av Tollarps dåvarande store byggherre Nils-Olof Olsson. En del av finansieringen kom från traktens hantverkare och köpmän.  Några år senare byggdes Vinterlust till, och fick sin nuvarande utformning. Tillbygget bestod i huvudsak av scenen med tillhörande utrymme.  Nils-Olof överlät senare byggnaden åt sin son Agne.

Myterna runt Vinterlust har varit många, allt från vem som gjort målningarna, om avlopp fungerar, om man får vistas på vinden och vad det har används till. Tyvärr finns det få foton från byggnaden.

År 1984 köptes Vinterlust av Thage Anderssons Byggnads AB. Tanken var att det skulle bli en uppehållsplats för pensionärer, men på den tiden var det inte gångbart med privata alternativ. Därför blev byggnaden stående. Förutom att det hyrdes ut tillfälligt till olika aktörer, bl.a. som förvaring av loppissaker. Thage Anderssons son Anders firade sitt 40-års kalas där, vilket nog var det enda som Thage Andersson egentligen använde byggnaden till.

I början på 90-talet ville Thage riva fastigheten då den inte inbringade de pengar som var tänkt, men Anders lyckades övertala sin far att satsa ett stort belopp på att byta taket istället. Det var tur att han lyckades med det, utan det taket hade det nog inte gått att renovera byggnaden idag.

Då byggnaden inte användes, blev den ett tillhåll för obehöriga. Oturligt nog blev mycket förstört under den här perioden, dock inte alla målningar.

På grund av Anders kärlek till byggnaden, lät han Holley Hivers köpa den till ett reducerat pris, så att kulturarvet på så vis kunde räddas åt eftervärlden.

Som kuriosa kan nämnas att där fanns en reklamspegel med de första sponsorerna. Vi har lokaliserat den, och ser fram emot då den kan återbördas till sin rätta plats på Vinterlust.

Bilden är från 1947, och man kan skymta spegeln till vänster i bild.

Representanter från Holly Hivers samlade framför danspalatset.

Föreningen har som målsättning att Vinterlust ska bli en mötesplats.

Föregående artikelBeautiful Spirit- inre och yttre skönhet i Arkelstorp
Nästa artikelUndvik tandtrollen i jul och nyår