De lurar i mörkret på natten. När man sover slår de till och utan att veta vad som träffat en vaknar man i isande värk. Jag pratar självklart om tandtrollen som nu i juletid och fram till nyår väntar på att få attackera våra munnar via allt sött vi äter.

Om man ser till jul- och nyårsmaten är den inte skadligt för tänderna. Julmaten är oftast fet som gör att bakterier inte fastnar lika lätt på tänderna.  Det man ska se upp för är söta bröd och bakelser.

De hårda nyårskaramellerna är de farligaste. Man behöver inte ha dåliga tänder för att olyckan ska vara framme och man biter av en bit tand. När det gäller godis är choklad att föredra. Choklad innehåller fett som likt mat gör att det inte lika lätt fastnar på tänderna. Om man ska äta godis så är det bättre att äta lite mer vid ett tillfälle än småäta vid flera olika.  Tänk på att sött godis är som extraenergi för tandtrollen.

Det sägs att kaffe oftast ger missfärgning på tänderna, men är det något som verkligen missfärgar tänderna så är det te. Läsk och sportdryck är det värsta man kan utsätta sina tänder för. Emaljen som är kroppens hårdaste ämne löses upp och ger inte tanden det skydd som den behöver.

För att hålla tandtrollen borta är det noga att hålla koll på tiden när du borstar tänderna. Runt två minuter brukar vara lagom. För att tandköttet ska må så bra som möjligt bör man använda tandtråd. Vid tandborstning får man inte bort alla bakterier som sitter mellan tänderna, och det är där tandtråden är ett komplement.  Fluorskölj är att föredra och stärker tanden på ett skonsamt sätt.

Text: Elin Troedsson

Glöm inte bort att borsta tänderna för att hålla tandtrollen borta.

Tänderna mår bra av fluorskölj och användning av tandtråd.

Te missfärgar tänderna mer än kaffe.

Föregående artikelVinterlust upprustas
Nästa artikelEfter ett inbrott