”Trappan”  Vinslövsjön. Den lilla ön i Vinslövssjön.

Vinslöv
Vinslövsborna har fått se sin förut så vackra och trevliga fiskesjö växa igen allt mer. Men ännu är hoppet inte ute för den kraftigt övergödda Vinslövssjön, utan nu på-börjas ett omfattande arbete med att återställa sjön till sitt ursprung.
– Det är en väldigt omtyckt sjö och en väldig fin plats att strosa omkring på under varma vårdagar och ljumna sommar-nätter, säger Robin Gustavsson, ordförande i Vinslövsalliansen.
Redan förra året uppmärk-sammade Vinslövsalliansen att man behövde vidta åtgärder för att Vinslövssjön inte skulle riskera att växa igen helt. Risken var stor att endast ett sumphål skulle återstå av den tidigare så vackra fiskesjön.
Det är Hässleholms kommun som står som projektägare och Vinslövsalliansen kommer, genom ideellt arbete, att hjälpa till så mycket de bara kan. Det är ett omfattande arbete som har börjat gro. Hittills har man kommit fram till att sjön behöver tömmas, sedimentet på bottnen behöver rensas upp och nytt, friskt vatten ska tillföras. På så sätt ska man kunna öka fiskelivet och få den otroligt vackra miljön runt omkring sjön att leva upp på nytt.
Sjön har inte rensats på 40 år och består idag av mer än hälften dy. Den är rik på vitfisk som mer än gärna simmar ner till bottnen och grumlar runt i vattnet, vilket i sin tur medför att fiskar så som öring inte kan leva där eftersom de inte kan se någonting.
– Det är ett omfattande arbete vi har framför oss. Allt arbete ska göras inom vissa ramar. Planen är att tömningen och rensningen ska vara klar till hösten 2015, berättar Robin.
Att återställa sjön till sin forna, naturliga glans är en självklarhet, tycker Robin. Det här projektet är ett av de viktigaste i arbetet för att värna om Vinslöv och dess utveckling. Det är väldigt många som mår dåligt över att se sjön växa igen så det kommer att bli ett otroligt lyft för Vinslöv när arbetet står klart.

Text: Sarah Petersson
Foto: Christer Carlsson, Winslöfs Fotoklubb

Föregående artikelPå HS Service & Support är man i framkant
Nästa artikelSkolelever reser till Mexiko på sommarlovet