Bild1_webbKristianstad
Två lärare och tio elever från naturvetenskapliga programmet på Österängsgymnasiet reser den 19 juli till Mexiko, för ett egenfinansierat studieprojekt. Operationen heter ”Wallacea” där studenter från hela världen har möjlighet att resa ned till naturen i sydamerika, för att studera och undersöka.
– Vi kommer befinna oss i Mexiko i två veckor för att studera bland annat regnskog och vatten. Vi har ett eget skogsområde på 40 kvadratmeter att utforska. Ta prov på träd och djurarter och sådant, berättar Björn Elmberg, som är en av de resande studenterna. Det blir en vecka i regnsskogen och en vecka vid havet. I havet kommer man bland annat ta prover på sköldpaddor.

Hur fick ni kontakt med Operation Wallacea?
– Operation Wallacea är en brittisk organisation. Det var vår biologilärare som gav oss broschyrer i skolan. Han tyckte vi skulle kolla in det där, och det gjorde vi. Vi tyckte det lät intressant. Dels lärorikt, samt en rolig upplevelse att få resa ned till Mexico. När vi väl var ett antal elever som nappade, reste folk från organisationen i England, till oss på Österängsgymnasiet, berättar eleven Filip Jansson.

Hur finansierar man som skolungdom en sådan här resa?
– Extrajobb och snälla föräldrar, skrattar Ellinor Svensson.
– Men uppehället nere i Mexiko står organisationen för. Så hela paketet har vi fått för en överkomlig peng. Men det är också mycket utrustning vi fått lägga pengar på, eftersom vi ska vara på flera olika platser, inflikar Paulina Linde.

INFO-Bladet önskar de resande naturbrukseleverna på årskurs 2 ett stort lycka till, och hoppas på en fantastisk upplevelse!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelVinslövssjön får återigen se ljuset
Nästa artikelJP:s fixar maten i Önnestad