Håkan Ekelund

Vinslöv
INFO-Bladet träffade Håkan Ekelund, före detta ordförande och ungdomstränare i klubben. Håkan är inte bara en eldsjäl inom Vinslövs Idrottsförening, utan också en eldsjäl som brinner för fotboll. Håkan vill att det ska finnas plats för alla i en fotbollsförening. Platsar man inte i de högre divisionerna ska där finnas alternativ i lägre serier. Det är där vi kommer in på Håkans nya roll i Vinslövs IF.
I dag flyter jag runt här som vilken ideél människa som helst. Men jag har ingen roll i varken styrelse eller som ungdomstränare längre. Men har man varit i en förening i många år, blir det svårt att släppa. I dag jobbar jag mycket med samarbete mellan olika föreningar. Framförallt Hässleholms IF och IFK Hässleholm. Kör man fast som fotbollspelare i ett lag som spelar lite högre upp, som HIF och IFK, vill jag att Vinslövs IF ska vara ett alternativ. Där har jag jobbat fram ett fint samarbete mellan oss, berättar Håkan Ekelund.
Rivalitet är med andra ord inget du förespråkar?
Nej, absolut inte i de lägre divisionerna. Vi har helt enkelt inte råd med det. Jag minns en gång i tiden då jag blev ordförande, då var Nävlinge våra värsta rivaler. Det tyckte jag var löjligt, och jag var en av dom som såg till att sudda ut den stämpeln. Vill man inte träna den mängd som Vinslövs IF kräver, ska ett lag som Nävlinge kunna vara ett alternativ att spela i. Likaså ska Vinslövs IF vara en plantskola till spelare som vill spela högre upp. Det är oerhört viktigt, så att folk inte tröttnar på sporten.
Vad har man för målsättningar inom föreningen?
Vinslövs IF:s mål är att vara ett divison 4-5 lag. Vi nöjer oss med att vara där. Vi vill se till att ha en stark ungdomsverksamhet. Det är där grundbulten är. Vi har startat ett fotbollslekis för barn mellan 3-5 år som har 40 barn involverade. Vi har sju pojklag och sju flicklag i årskullar födda 1999 – 2008. Totalt 250 ungdomar, vilket gör oss till en stark ungdomsförening.
Hur ser det ut på seniorsidan för herrar?
Vi har ett juniorlag i seriespel. De spelar i division 3, vilket är en bra serie att gro i. Till att senare kunna ta det fulla steget in till A-lagstruppen. Vårt B-lag spelar i division 4, A-laget i division 5. Seniorlaget har ungefär en 22-25 spelare på varje träning, vilket är en bra siffra.
Hur går det för damerna på seniorsidan?
Damerna genomgick en sammanslagning för ett antal år sedan med Nävlinge IF. En sammanslagning som var lyckosam och nyttig för både dom och Vinslövs IF. Annars hade båda föreningarna på damsidan troligtvis försvunnit. Vi har ett jätteduktigt damlag med både rutinerade och talangfulla spelare. På damsidan har vi ett jättebra samarbete med de allsvenska klubbarna Kristianstads DFF och Vittsjö GIF. Spelare från deras elittrupper kommer ut och håller i
träningar, samt visar upp sig.
Den 14-15 juni spelas Fritids-center Cup här i Vinslöv. Berätta om den.
Det är en ungdomscup som vi arrangerat i några år. En cup som vuxit och vuxit för varje år. Förra året hade vi 96 fotbollslag anmälda. Detta året är målsättningen 100 lag. Större än så vill vi inte bli. Det är vad våra anläggningsmöjligheter klarar av. Här har vi oergört duktiga föräldrar, seniorspelare samt många olika ideélla krafter som gör ett jättebra jobb! Många föreningar jobbar på olika sätt för att finansiera sina verksamheter. Hur jobbar ni?
Vi har en årlig loppis som går av stapeln i år den 31 augusti. Den marknadsför vi som ´´Skånes största loppis´´. Vi använder då alla våra fotbollsplaner som marknadsplatser. Sedan driver vi också ´´Prylmarknaden´´ och ´´Godsmagasinet´´. Det är två second hand butiker som bedrivs här i Vinslöv, av ideélla pensionärer med hjärta för föreningen. Alla pengar därifrån går direkt in till fotbollen. Fantastiska människor!
Vinslöv har en otroligt vacker idrottsplats. Berätta om den.
Vi har 2 elvamannaplaner, och 7 sjumannaplaner. Föreningen äger idrottsplatsen själv och sköter om den helt själva. När man byggde de sista sjumannaplanerna fick vi hyra mark av kyrkan i Vinslöv. Vi har en anställd vaktmästare på heltid som sköter om hela idrottsplatsen. Han är oerhört duktig och gör ett fantastiskt jobb med våra planer och anläggningar här.
Ekonomin i fotbollsföreningar kan ofta vara ansträngd. Hur ser den ut hos er?
Vinslövs IF har en mycket stabil ekonomi. Ordförande Dennis Winroth tillsammans med övrig styrelse har gjort ett fantastiskt arbete med budgeten.

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelNu snacka vi hårdrock
Nästa artikelNy bok om Alice Tegnér släpps