Bild1-webb omslag_front-LR-webbKarlshamn
Janne Stark är född och uppvuxen i Karlshamn. Han spelar gitarr i olika band och har släppt ett gäng plattor genom åren, skriver hård-rocksböcker, är musikskribent och hinner vid sidan om jobba heltid.
– Att jag halkade in på att skriva hårdrocksböcker var lite av en slump, berättar Janne. Jag började som musikskribent på musiktidningen Backstage redan 1990. Det fanns en internationell encyklopedi om hårdrock, men där fanns bara fem svenska grupper med. Jag tyckte det var synd att inte fler grupper fanns representerade och började spåna på en egen bok.

Janne är, som han själv beskriver det, ganska nördig när det gäller sin egen skivsamling.
– Jag har hela min skivsamling listad i ett dokument, så jag hade en bra start på min bok, säger Janne.

Jag kom i kontakt med sångaren Roger Holegård i Neon Rose. Han jobbade på Premium Förlag och ville släppa min första bok ” The Encyclopedia Of Swedish Hard Rock And Heavy Metal”.
Den första boken kom ut 1996 och volym 2 kom ut 2002. Jannes tredje bok, ”The heaviest Encyclopedia Of Swedish Hard Rock And Heavy Metal Ever!” släpptes i november förra året.
– När jag gjorde första boken fanns det inget internet, så researchjobbet var mycket svårare. Jag hade min samling att utgå ifrån, sedan blev det att via telefon och brev kontakta skivbolag, skivaffärer, musikföreningar och Statens Ljud- och Bild-arkiv. Det blev en tung telefonräkning efter den boken som innehåller 1000 band, skrattar Janne.

Responsen på böckerna har varit fantastisk. När första boken släpptes, liksom de andra skriven på engelska, fick Janne en massa brev från Japan, Peru, USA, Tyskland och England. Brevskrivarna hyllade den svenska hårdrocken och så även hans böcker.
– Jag har varit i Japan ett flertal gånger, där just böckerna varit något jag ofta fått prata om. En kille sa ”Your book change my life. I buy two book, one for read and one for keep”, vilket kändes som ett gott betyg, berättar Janne.

Den senaste boken är visserligen Jannes sista encyklopedi, men han har redan börjat på nästa bokprojekt som blir en historiebok, ”The History Of Swedish Hard Rock And Heavy Metal”. Det finns inget beräknat releasedatum ännu men arbetet är i full gång.

INFO-Bladet önskar Janne stort lycka till med sin kommande bok och musikkarriär.

Text: Sarah Petersson
Bild: Ozzie Adenborg

Föregående artikelUngdomarna är ryggraden i Vinslövs HK
Nästa artikelVinslövs IF är ungdomens klubb