valjensaHonungsros, doftkaprifol, jasmin, lavendel och doftsyrén. Detta är några av de blommor som ska sätta igång luktkänslan när man kommer till pensionat Villa Valjensa.

När jag kommer på besök till pensionatet som ligger i Valje strax utanför Sölvesborg möts jag av ägaren Bodil Bergman som börjar visa mig runt i trädgården.

Bland smultron, blåbär och plommonträd berättar hon att det är meningen att trädgården ska vara en oas för alla sinnen. Lukten har vi fått genom blommorna, smaken genom bären och frukterna. Hon visar mig ett stenparti som man kan gå på och därmed få känseln.

En vattenfontän ger mig hörseln och sist men inte minst så är trädgården indelad i olika partier med färger så att man får synen också. Pensionatet består av två hus med sammanlagt nitton rum och är till för alla som vill. När jag kommer och hälsar på står precis fem stycken rum färdiga i nya huset som kallas för ”Humlehuset”.

valjensa-2

Här är det tillåtet att ha sina husdjur med sig om man inte vill skiljas från dem under sin semester. Alla rummen är nyrenoverad och inredda i ljusa färger. Rummen är inredda med ommålade loppisfynd och gamla fina möbler och interiörer från svunnen tid. I många av rummen kan man på väggarna läsa kloka ordspråk som borde vara självklara för alla.

De flesta rum är handikappanpassade och det finns lift att låna om man behöver detta. Då Bodil tidigare arbetat inom både äldreomsorgen och med människor med särskilda behov ligger detta henne varmt om hjärtat. På grund av detta är hela pensionatet väldigt genomtänkt så att alla kan få komma hit och bo utan att det ska kännas ”krångligt”.

Förutom bara boende erbjuder Villa Valjensa olika evenemang. Det kan vara allt från romantisk weekend till hemlig picnic-tur och grillaftnar. Till jul kommer det även stå ”Barnens julbord” på menyn. Då kommer tomten och det är skattjakt i trädgården. Köttbullarna blir formade som blommor och prinskorvarna klipps i något kul format så att de blir lite roligare att äta.

När barnen ätit tar personalen hand om dem så att föräldrarna ska sitta och äta i lugn och ro, det låter väl inte så dumt? Nu framåt hösten kommer det också att finnas något som heter Dansmeny. För när Valje Nöje, som ligger inom gångavstånd, drar igång dansen erbjuder Villa Valjensa boende, middag och nattmacka för den som är danssugen. För Bodil och hennes personal står personligt bemötande i absolut största fokus.

Man ska känna sig som hemma och kunna få det mesta fixat som man behöver. Personal finns alltid tillgänglig och pensionatet är öppet året runt. Själv kände jag mig definitivt hemma direkt och hade jag inte bott så nära så tror jag nog att jag hade checkat in. Om inte annat så för en tur till massagestolen där jag fick sitta och njuta en stund under besöket.

Text & Bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelAnettes Garn
Nästa artikelStadshotellet i Sölvesborg