Hon är stadig på handen när hon koncentrerat skapar den vackra glaskulan – fascinerat följer jag hennes rörelser och förundras över hur enkelt det ser ut. Men så klart ligger det många års övning bakom.

Pia har jobbat med händerna på små ytor i över 30 år och lärde sig hantera borrar och andra redskap från sitt yrke som tandläkare och då hon under 20 år hade egen praktik. Som tandläkare skapade hon ”fina leenden” hos sina kära patienter.  Nu skapar hon vackra ting som uppskattas av människor istället.

Hantverket har funnits i hennes liv sedan barnsben och just att få uttrycka sig med händerna det är då som hon får uttryck för det konstnärliga. Livet som tandläkare var härligt och det var jätte roligt att få ta hand om ibland hela familjers tänder från barnbarnen upp till mor- och farföräldrar. Men ibland hinner livet i fatt på olika sätt och Pia kände att hon ville göra något annat. Få tid för sitt skapande på andra sätt. Beslutet att sälja sin praktik var ett stort ”Bungy Jump” men hon ångrar ingenting och är stolt att hon vågade.

Kärlekens förunderliga vägar förde henne till Ronneby och här fann hon det underbara gamla hus som hon idag både bor och verkar i. Det lilla gårdshuset passar perfekt till kombinerad ateljé/kurslokal och butik.  Här kan hon skapa sina vackra skålar, tallrikar och smycken i glas. Hon tycker det är så roligt att få skapa just smycken till kvinnor och ofta får hon beställningar på smycken som ska passa till ett specifikt klädesplagg. Hon känner att det är extra spännande att tillgodose en kunds behov på det sättet. Det är lite speciellt att hon själv tillverkar alla detaljer till smyckena, silverdetaljerna, likaså glaspärlorna som tillverkas över öppen gaslåga. Naturgummi använder hon också till olika ringar och halsband, vilket är tacksamt för allergiker. Hon väver vackra mönster av tunna koppartrådar som också är väldigt unikt, vad hon vet är det ingen annan som gör det. Mönstren monteras sen på sammet och skinn till armband och halsband. En annan teknik hon använder sig av är Fusing, sammansmält glas som hon skulpterar i olika gjutformar till vackra glasfat. Hon har verkligen konstnärsådran i blodet och har under åren lärt sig många olika tekniker som hon idag kan kombinera till olika vackra föremål på olika sätt. Förutom glas och metall arbetar hon även i skinn och tovar även ibland. Hon syr vackra skinnkläder och ull vantar och framåt hösten har hon tänkt ha hantverkskurser i både smyckes tillverkning och då man får brodera sina egna yllevantar .

Villa Kreativa – absolut ett passande namn för en väldigt kreativ och skapande miljö. Jag är glad att jag sökte upp denna härliga inspirerande kvinna som förgyllde min förmiddag med att berätta om sina alster och som jag hoppas har kunnat återge lite av till dig kära läsare. Ett besök här är ett måste för den som tycker om vackra ting och som är intresserad av skapandets konst.

Text och Bild: Susanne Karlsson

Pia vid sin arbetsplatsEn glaspärla blir tillHärliga smycken i vackra vårfärger

Föregående artikelVackra naglar och skönhetsvård i Kallinge
Nästa artikelModevisning på Frykholmsgatan – Det händer på ”Frykis”