Det är åter dags för Blekinge Cykelfestival som för 4:e året bjuder in gemene man och kvinna och barn att under en dag få möjlighet att uppleva Bräkneåns Dalgång på cykel. Arrangemanget är ett gemensamt projekt för bygden att visa upp sina vackra naturområden och det erbjuds mysiga besökstationer under vägen.

Nytt för i år är en helt ny sträcka som kallas kulturtrampen, den är 28 km och slingrar sig utmed den så kallade Kulturvägen i Törnerydsdalen. Här kan du bland annat se var Silverknallen blev mördad, lära dig hjärt- och lungräddning och beskåda Alpackorna som finns där. Nyheter för Kusttrampen i år är att man där också kan titta på Alpackor och fårvallning i Torp och på Ådalstrampen smygöppnar Poul och Bodil Wendelboe sitt galleri i Lillagärde. Så förutom att kroppen får motion så får sinnet sitt genom alla härliga intryck och vackra smultronställen som besöks under vägen. Likaså är det ett härligt sätt för familj och vänner att göra och uppleva något annorlunda tillsammans. Det finns fem olika sträckor: Kulturtrampen,Ola Pagels och Ingegerd Lindén i full gång med att arrangera årets Bräknetramp. nyheten för i år. Kusttrampen på 23 km som går söderut i Järnaviks kustbygd, Ådalstrampen som går norrut i Bräkneåns Dalgång, Familjetrampen på 10 km som passar bra för familjer med mindre barn, och elittrampen på 60-70 90 km vilket är en perfekt träning inför Vätternrundan. Titta in på www.braknetrampen.se för mer information.

I Hoby Ekbacke går starten och det är också där man avslutar sin cykelupplevelse. Olika utställare finns på plats med inriktning på hälsa och även underhållning utlovas. Under eftermiddagen lottas det ut priser från scenen med en cykel som högvinst. Hela bygden är engagerad på olika sätt och just under den här dagen är ca 100 personer involverade enbart i Ekbacken och alla jobbar de ideellt. Men styrgruppen som består av 8-10 personer började redan i augusti förra året med olika möten osv för att få allting att klaffa under dagen.

Så boka in den 19 maj 2012 för årets cykelupplevelse kan du ju inte missa – det tänker inte jag i alla fall så vi ses väl där?

Text & Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelRosenmetoden berör både kropp och själ
Nästa artikelSölvesborgs Golfshop och Golfklubbens Kansli har slagits samman för att kunna erbjuda snabbare service