Många gånger är det så att man råkar halka in på nya tankesätt när kroppen av olika anledningar säger stopp. Så var det även för Anja Karlsson när hon blev sjuk hösten 2002.

– jag blir hemma från jobbet ett tag och vilar upp mig sen är jag snart tillbaks, tänkte hon. Men så blev det inte riktigt. Anja började arbeta 75 % några månader men sen kollapsade kroppen igen och hon fick gå ned i arbetstid. Under den här perioden sökte hon sig till friskvårdslinjen i Olofström och därefter kom hon i kontakt med Rosenmetoden år 2004. Hon blev intresserad av hur den terapin fungerade och gick en introduktionskurs uppe i Stockholm under 3 dagar sen var hon fast. Att bli färdig Rosenterapeut tar minst 4,5 år och ofta längre tid. Under 1 år får man max gå 3 intensivkurser sen måste det gå lite tid emellan för att eleven ska få tillfälle att bearbeta allt som händer med henne själv. Det Anja Karlsson, praktikårselev Rosenmetodenär mycket personlig utveckling som sker med rosenmetoden.

Rosenmetoden är en gedigen utbildning först går man grundkursen, då man får åka upp till Axelssons Gymnastiska institut i Stockholm och läsa anatomi bl.a. Under praktikåret måste man ha ganska många handledningar både enskilda och i grupp. Likaså måste man träna på klienter, man ger 350 klientbehandlingar och tar minst 25 st. egna behandlingar innan man är färdig terapeut.

Vad är då Rosenmetoden? Kortfattat är det en mjuk och lätt beröring som går djupt in i kroppen och väcker minnen till liv. Kroppen berättar utan ord vad den varit med om och den talar alltid sanning. Allt vi sett, hört och varit med om finns lagrat i kroppen, även det vi har upplevt som mycket små. Under hela vårt liv går vi igenom upplevelser som registreras i kroppen. När vi blir rädda, ilskna, ledsna eller rentav chockade så trycker vi ofta ner känslorna i kroppen. Livet går vidare men känslorna finns lagrade i kroppen och muskelspänningarna hindrar känslorna från att komma upp. Omedvetet går vi omkring och begränsar våra liv pga. muskelspänningar.

Genom behandling med Rosenmetoden ges möjlighet till: Djupare avslappning, mindre smärta, ökad självkännedom, stärkt immunförsvar, friare och djupare andning, mindre trötthet och bättre sömn och ökad kreativitet. Behandlingen tar ca 50 minuter och kunden ligger på en vanlig massagebänk.

Anja har genom sin utbildning delvis kommit tillbaka till arbetslivet och vill nu ge människor möjlighet att bli medvetna om sina kroppar och de begränsningar de ev. bär på. Hon är ännu inte så pigg att hon helt orkar stå på egna ben och jobba fullt utan företaget är knutet till Coopartner i Karlskrona, det känns tryggt att ha dem i ryggen. Men hon ser med tillförsikt på framtiden och tycker det är roligt att vara igång igen. Under en stund fick jag möjlighet att testa den här annorlunda terapiformen och det var verkligen så att Anja ”pratade” med min kropp genom små, små tryck. Det kändes att det verkligen gick på djupet och jag blev både avslappnad och lite yr. Det var spännande och jag kommer definitivt att vilja prova igen. För en gång förstår jag räcker inte för att lösa upp de spänningar jag har.

Anja hälsar även Dig välkommen till sin nyinredda mottagning som naturskönt finns hemma på tomten i Saxemara.

Text & Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelAnnikas företagsidé blev ett vinnande koncept
Nästa artikelVi ses väl på Bräknetrampen 19 maj 2012?