Vinslöv
Hos Smådjurshälsan i Vinslöv kan du som kund känna dig säker på att du och ditt sällskapsdjur blir väl omhändertagna. Här erbjuds nybyggda lokaler i kombination med en lång erfarenhet av vård av olika sorters sällskapsdjur. Hund- och kattfoder säljs i butiken medan vaccinationer och andra veterinärtjänster sker i undersökningsrummet.

Sedan starten 2004 har veterinär och fysioterapeut Monika Höglund och hennes man Dick Höglund tagit emot djur som av någon anledning behöver lite extra vård. Redan från början valde paret att specialisera sig på fysioterapi och rehabtjänster, utöver de vanliga veterinärtjänsterna som också erbjuds. I sina nybyggda lokaler på Björkhagavägen i Vinslöv finns alla möjligheter för både friska och sjuka husdjur att få den vård eller rehabilitering de behöver.

– Att vara igång i de nya lokalerna är fantastiskt kul och ger en ny inspiration, berättar Monika. Simbassängen hos Smådjurs-hälsan är en av Sveriges största.

– Vi hade en klar tanke med detta när vi valde de väl tilltagna måtten på 4 x 8 m och ett djup på 140 cm, säger Monika. En stor brukshund är i full längd i princip lika stor som en människa. Det stora måttet är till för att hunden inte ska känna några begränsningar i bassängen, utan kunna ta ut sina rörelser full ut. Intill simbassängen ligger även två separata duschrum. Före och efter bad ska djuret duscha, för att allt ska hållas fräscht och hygieniskt.

Under vintertid är simbassängen ett väldigt populärt och uppskattat inslag hos kunderna. Simningen är utmärkt träning för skadade hundar eller om de har andra rörelseproblem. Även friska hundar simmar för att bygga kondition, koordination och balans. Det är vanligast för kunder med sport- och jakthundar att komma in för sådan träning, men det kommer även många andra med sina friska hundar som vill förebygga
skador genom friskvård i vattnet.

På krokar hänger flytvästar i alla storlekar. Flytväst som passar för rottweiler, flytväst för chihuahua, och alla storlekar däremellan. I poolen är alla hundar välkomna-liten som stor, gammal som ung. Ett annat rum på kliniken används som rehabrum. Tanken med rehabilitering är att efter en skada ska kroppen så snabbt som möjligt återställas och byggas upp till sina normala förutsättningar. Till hjälp finns bland annat äggformade pilatesbollar som stärker balansen hos hundarna. Det finns även en vibrationsplatta som används som massage i ett lågt läge, och höjs intensiteten kan vibrationerna verka som både fettreducering och träning.  Monika visar, lär och introducerar hussar och mattar hur de ska jobba med friskvårdsövningarna hemma för bästa resultat.

– Precis som med allt annat så är det kontinuiteten i övningarna som avgör det slutliga resultatet, avslutar Monika. Vi passar på att hälsa alla nya och gamla kunder varmt välkomna.

Text: Elin Troedsson
Bild: Elin Troedsson & Privat

Föregående artikelTrädgårdens dag på Kristinelunds Trädgård
Nästa artikelSnapphanerallyt blev en succé