vattenkul-1Vi besöker Eva Waldt på Oasenbadet, Lagunen i Bromölla. Hon berättar sin väg till det egna företaget hon har idag, ”Evas Vattenkul”. Företaget firar 10 årsjubileum i höst.

-Som ung ville jag bli veterinär, men efter att ha sommarjobbat på min mammas jobb som simlärare fastnade jag för yrket. Sen rullade det på med mer ”vattenjobb”, badmästare, simhallspersonal, babysimledare och vattengympaledare, säger Eva.

Eva kommer ursprungligen från Färingsö utanför Stockholm. Hon har många olika utbildningar bakom sig. Hydroterapiutbildning på Måbra-institutet i Norrköping, SLS-utbildning Legitimerad Simlärare (Svenska LivräddningsSällskapet), AEA-certifierad Vattengympainstruktör, mm mm. Årligen åker hon på kick-off och seminarier med andra likasinnade. Framtiden väntar med fler uppdrag som utbildare av SLS Babysiminstruktörer till blivande Badmästare från yrkeshögskolan i Kristianstad.

Eva är även ambassadeur för Svenskt Näringsliv och stöttar de som funderar på att starta eget och sponsrar UF (Ung Företagsamhet). När Eva fick sin son Noa 1999 fanns det inte plats för henne och Noa på babysimmet i Sölvesborg. Hon startade då upp ett eget babysim på hobbynivå med sin föräldragrupp.

vattenkul-2Efter tips om Lagunenbadet i Bromölla flyttade babysimgruppen dit. Från att ha varit 1 grupp i september 1999 blev det 8 grupper på 3 olika dagar i april 2000. Eva sade upp sig och startade eget. Hennes vattenaktiviteter fanns nu i Bromölla, Asarum, Olofström, Furuboda, Kristianstad och Simrishamn.

I oktober 2005 tog hon över driften av det lilla varmbadet i Bromölla, där har hon haft sin kärnverksamhet de senaste 5 åren och hon sa upp sina övriga tider på de andra orterna. För 5 år sedan hade Eva 22 simgrupper från tisdagar till söndagar. Idag jobbar hon inte helger utan har lika många grupper från tisdagar till fredagar, vilket gör att hon har fullt upp. Men hon har helgerna fria att göra annat på.

Bassängen hyr hon ut till Anna-Lena på lördagarna och har en anställd, Sara som leder grupperna på söndagarna. -Jag är min egen städerska, maskinist, receptionist, vattengympaledare men mest av allt instruktör till mina 130 underbara barn i åldrarna 3 mån till 9 år. Jag hyr ut bassängen till kommunen, andra företag och grupper t ex möhippor och kalas, säger Eva. De grupper Eva har är små med max 6 barn, och det är så hon vill ha det. Det är lugnare och man får mer tid till varje barn.

Genom att leka fram vattenvana och olika simsätt kan barnen slappna av mer och lär sig lättare att utveckla rätt simteknik. Eva har också ett nytt samarbete med Simklubben BOSS, där barnen ska fortsätta efter att de är klara med simningen hos henne. Men många barn vill stanna hos Eva, men hon puschar dem att gå vidare och utveckla sig.

Förutom sina simmarbarn har Eva badet öppet för pensionärer och andra privatpersoner som behöver varmt vatten för smärtlindring och för att slappna av. Många har kunnat minska, och vissa till och med slutat sin medicinering, efter att ha börjat med lugn och varm vattenaktivitet. När Eva inte är i vattnet kopplar hon gärna av med att rida sina 3 ponnies eller köra sin motorcykel, en Suzuki Maruder 800. -Hästar är mina batteriladdare, jag har haft hästar i hela mitt liv och de ger mig en skön avkoppling.

vattenkul-3Eva bjuder in oss att vara med på en lektion babysim och väl inne på babysimmet träffar vi lilla Hugo, 14 mån och mamma Johanna. Hugo och jag har babysimmat sen han var 3 månader. Han tycker det är härligt i vattnet. – Vi kommer hit av många anledningar, dels för att Hugo ska få vattenvana, vi har roligt och det är kul att träffa andra mammor och barn, säger Johanna.

Vi önskar Eva lycka till med sitt lilla ”badpalats”

Text & bild Besa Morina och Eva Lövinge

Föregående artikelLivskvalité för våra brukare
Nästa artikelJohanna Sjöberg på kvinnofrukost i Bromölla.