kvinnofrukost-1Bromölla är verkligen hemmaplan för Johanna. Det var här allt började, det är här hon växte upp , fick intresset för simning och en grundtrygghet i sin familj som allltid funnits där och stöttat.

Kvinnofrukosten hölls som vanligt i Dala Norrras matsal. Här på Dalalskolan har Johanna gått i skola och det är första gången hon nu pratar inför en bredare publik i Bromölla. Tidigare har hon pratat med simmare och tränare nere i simhallen i BOSS regi.

Idag bor Johanna i Stockholm tillsammns med sin sambo och sin son på drygt 2 år.

Hon har utbildat sig till hälsopedagog vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Hon driver ett eget företag parallellt som hon arbetar som projketledare på hälsokostbutiken Life.

Johanna blev väldigt glad över att bli tillfrågad om att prata på kvinnofrukosten i Bromölla som arrangeras av 3 Qvinnor och Folkhälsorådet. Hon berättade om sin väg till framgång som eltitsimmare i landslaget mellan 1994 till 2006 samt om Hälsa som har en central roll i hennes arbetsliv även idag.

– Jag har alltid älskat att bada så vatten har varit viktigt i mitt liv, berättar Johanna. Det är också en av förutsättningarna för att man ska fortsätta med simning parallellt med tillgången till simhall och intresset av rörelse och aktivitet. Som alla andra provade Johanna på många idrotter/aktiviteter men till slut var det simningen som hon satsade på. Som 16 åring började hon på kvinnofrukost-2simgymnasium i Klippan och utökade sin träning från 5 gånger per vecka till 10 gånger per vecka. Samma år kom hon även med i seniorlandslaget och tillbringade sommaren med läger inför VM som det året var i september. Stor omställning för en 16- årig tjej.

-Tack vare min familj som stöttat mig och följt med på alla tävlingar fungerade detta, berättar Johanna. Jag är också haft förmånen att se världen och kunnat besöka alla världsdelarna. Priset som jag har fått betala är givetvis att mitt liv har varit väldigt inrutat och jag har tillbringat oerhört mycket tid i bassängen. Under min aktiva karriär som eltisimmare gick livet mycket ut på att träna – äta – vila.

Under sin utbildning har hon kunnat fördjupa sig i vad hälsa är för henne: ”när mår jag som bäst och hur ser livet ut när det är balans i mitt liv”.

Johanna kom med mycket jordnära och konstruktiva tips på hur man får in fysisk aktivitet i sin vardag och hur man kan sätta upp mål för att få hälsoarbetet både varierat och regelbundet.

– Vägen till framgång består av många byggstenar. För mig: talang, att man har kul, viljan att vinna, mycket målmedvetenhet, egen drivkraft, noggrannhet, prioriteringar samt att man är professionell, berättade Johanna.

Frukosten avslutades med kaffe och kaka samt att en present i from av en pläd från Bromölla kommun överlämnades av 3 Qvinnor.

Nästa kvinnofrukost arrangeras lördagen den 27 november och på programmet står Britt-Marie Peters, 2009 års nyföretagare i Bromölla. Biljett köper du på bibliotektet i Bromölla, á 60 kr.

Varmt välkomna!

Text & bild Paula Lundin

Föregående artikelVattenkul med Eva
Nästa artikelCretiva i Olofström