Trots en stor kranbil fick det bara plats knappt hälften av möblemanget på flaket, inalles drygt 6 ton. Leveransen bestod av 4 fåtöljer och 2 bord, allt tillverkat av diabas. Ytterligare 6 fåtöljer på lika många ton skall levereras inom kort.

Det är Eriksbergs Vilt & Natur utanför Karlshamn som har beställt möblemanget av konstnär Kent Viberg i Matvik. Han har designat möblemanget och det praktiska utförandet har gjorts på Blekingesten i Sölvesborg. Fåtöljernas ryggdel och sits är utsågade i ett stycke. Bara armstöden väger 75 kg styck. Bordskivan är 10 cm tjock och har en vikt på ca 700 kg och är placerad på två stenblock som Kent Viberg har utformat som förkolnade stubbar. Möblemanget är mycket unikt och troligen det enda stenmöblemanget i full storlek och framför allt i diabas säger konstnären. Alla som provsuttit fåtöljerna förvånas över hur bra och skönt man sitter i dom och det är det som är själva finessen menar Kent som ändå låtit sy upp sköna dynor i skinn för optimal komfort när Eriksbergs gäster i sommar intar sin frukost på Liljetorpet där det är placerat uppe på berget med världens vackraste utsikt. En lyckad placering av dessa unika stenmöbler.

På Eriksberg har konstnär Kent Viberg redan tidigare utfört dels ett minnesmärke över Wolff som för 150 år sedan startade upp den industriella stenindustrin i Sverige och han började just på Eriskberg, på ön som man nu kan se från stenmöblerna. Bredvid Eriksbergs herrgård har Kent gjort en installation som är över 20 meter lång, en modern kultplats där besökare kan vid var och en av de 20 kultstenarna tillbe den avgud man känner för just då. Förr i tiden tillbad man gudarna för att skörden skulle bli bra, att det fanns mat på bordet hela året men nu är handlar det om att internetuppkopplingen skall fungera, att räntan ska vara låg…

För närvarande är det ett skulpturförslag till en skola i Karlskoga som upptar konstnär Kent Vibergs tid. Och så Sigge såklart, han måste ju få sitt, både mat och berättigad uppmärksamhet.

stenmöblerutsikt-web

stenmöblerlyft-web

Föregående artikelDen lilla butiken för dina sinnen
Nästa artikelBörja träna och känn skillnaden