KristianstadBert-Ola med några besökare.Sylter i färgglada inslagningar.
Vädret höll sig i schack när årets skördefest i Vånga gick av stapeln den 9 september. Många kom från närr och fjärran för att inhandla det gottigaste från de lokala odlarna.

Hantverk i form av stickat, virkat, tovat, vävt och målat tog också plats i de små marknadsstånden vid Vångabergets fot.
Bert-Ola Nilsson, sammankallande för festen berättade lite om Vångabygdens Skördefest och vad som definierar den.
– Uppgiften som sammankallande för Vånga bygdens Skördefest turnerar varje år mellan föreningarna. I år föll lotten på mig. Min uppgift är att hålla ihop föreningarna i planeringen och se till så att samarbetet fungerar. Och i stort sett se till så att allt rullar på. Det är tre föreningar som hjälps åt; Företagarföreningen i Arkelstorp, VMA IK och Vångabergets Slalomklubb.
I år är det 20 år sen Vångabygdens Skördefest startade och inte mycket har förändrats under dessa åren.  Ett 60-tal utställare är med på festen och det är flest antal hittills. Evenemanget som har kostat ca 100 000kr omfattar marknadsstånd, artister, ett litet tivoli och matservering.
– Vi har gjort detta så länge nu så vi vet hur allt ska göras, säger Bert-Ola. Man försöker att förbättra lite smått varje år, hitta på något nytt, så det inte blir tråkigt. Om man jämför första året med detta året så kan jag säga att första året var lika mycket folk som det är nu. Det som är skillnad är att nu har vi fler marknadsstånd, större matservering och att Bykrogen är involverade i matserveringen är också nytt. Det första året var Leif ”Loket ”Olsson här och spelade Bingolotto med besökarna. Bingolotto var jättestort då, det var kanon! Vi har även haft andra artister som Sanna Nielsen och Sonja Stjärnkvist här.
– Vi försöker vara så lokala vi kan med allt från val av artister till maten och hantverken. Fredrik Ekdala som pratar på scenen i år är tex från Rinkaby. Själva mixen mellan hantverk/hemslöjd och frukt/odlat/hembakat är något vi kommer fortsätta med. Vi kommer t.ex. aldrig ha ett sådant upplägg som Kiviks marknad har.
Vilken målgrupp kan man säga att majoriteten av besökarna tillhör?
– Vi har huvudsakligen två målgrupper, barnfamiljer och medelålders/pensionärer. Men ungdomarna finns här också. De jobbar på parkeringen, i marknadsstånden eller grillar korv. Det behövs ungefär 100 ideella arbetare här under dagen, från tidig morgon till sen kväll och eftersom det är ganska mycket folk i föreningarna så är det inget problem.
Nästa års planering har inte kommit igång än men det är nog säkert många som redan nu ser fram emot vad Vångabygdens Skördefest erbjuder 2013.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelJafet Jay Samson – Siktar mot sin dröm
Nästa artikelNytt på Studio 33 på Södertorg