Vad blir årets julklapp i år? Det finns såklart många favoriter. Kanske blir det e-böcker? Efter lanseringen av Iphone 5 så kanske det är vad svenska folket handlar mest? Eller något helt annat. HUI research gör varje år en undersökning vad vi, folket handlat mest av inför julen.

Julhandeln är i full gång och som varje år sedan 25 år tillbaka utser HUI research årets julklapp. Det har varit många olika julklappar genom åren som gått rakt in i folkets hjärtan.

Det som varit populärt genom åren är elektroniska saker. Exempelvis blev mobiltelefonen årets julklapp 1994 och dataspelet 1998. Surfplattan var på allas läppar 2010 och förra året var en färdig matkasse det mest uppskattade för tomten att komma med.

För att en julklapp ska kunna bli årets julklapp är det vissa saker HUI kollar efter. Julklappen ska vara en nyhet eller så ska intresset för just den saken väckts under året som gått. Julklappen ska representera nutiden, det får inte vara något som har skapats tidigare eller ett individuellt märke. Julklappen ska ha ett högt försäljningsvärde eller ha sålts i ett stort antal enheter.

Vad årets julklapp kommer bli är det ännu ingen som vet. Kanske blir det en tjänst av något slag, eller kanske kommer elektronikprylarna fortfarande dominera listan med årets julklappar. Det återstår att se vad som tar hem titeln som årets julklapp 2012.

Text: Veronika Brink

Årets julklapp 1989 var videokameran.

Årets julklapp 1992 var tv-spelet.

Årets julklapp 1994 blev mobiltelefonen.

En upplevelse var årets julklapp 2008.

Föregående artikelFörsta advent kommer med ljus!
Nästa artikelOlga Rönnberg – med träning som en livsstil