Med ljus övervinner vi mörkret, därför kommer ljusstaken fram när vintern är som mörkast. De flesta fönster pryds av en stjärna eller en ljusstake när första advent står för dörren.

Advent betyder anlända eller ankomst och är enligt kristen tradition en förberedelsetid för Jesu födelse. När första ljuset brinner berättar bibeln om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna för att fira den judiska påsken. Andra adventssöndagen berättas det om hur Guds rike växer ur det minsta lilla sandkornet. Den tredje advent om Joannes döparen. När sista ljuset brinner på fjärde adventssöndagen berättas det om Maria och hennes jungfrufödsel.

I nutid är julhandeln i full gång till advent. Vi tar oss till städerna för julklappsinköp och dricker glögg med skållad mandel och russin till, en trevlig tradition sedan medeltiden. Sju av veckans alla dagar har butikerna öppet och stressen kryper på då man skall hinna med allt som ska göras i december. Det var likadant i det gamla bondesamhället. Man skulle avsluta jordbrukssysslor för att kunna vara ledig till jul. Så det var en hektisk tid att få julölet färdigt till Anna-dagen som är den nionde december. Lutfisken skulle läggas i blöt och julbaket påbörjas. På luciadagen skulle man stöpa ljus och slakta djur. På Tomasdagen, den tjugoförsta slutade alla mala och spinna och julmarknader hölls runt om i städerna.

Många av våra moderna seder växte fram under 1900-talet och var okända för människor i Sverige innan dess. Adventsstaken är en av de populäraste sederna och spreds under 1930-talet i Sverige. Ursprungligen härstammar den från en tysk sed. Från den första söndagen i advent tändes sju ljus, en för varje veckodag fram till julafton. Ljusen satt i en inomhusgran som stod på borden i de tyska hemmen. Granen innehöll allt som allt 28 ljus. Så småningom kom istället adventsljusstaken och adventsgranen med ljusen försvann.

Under advent infördes under 1000-talet adventsfasta fram t.o.m. jul. Under den här tiden fick man inte gifta sig utan skulle vara återhållsam med festligheter, mat och dryck. Idag är det vanligt att vi redan från november samlar släkt, vänner och arbetskamrater runt ett julbord med inslag av underhållning av olika slag. Seder har förändrats under tidens gång. Det enda som består är fortfarande den mörka årstiden som vi alltid får leva med här uppe i norr. Då är det mysigt med alla tända ljus i husen för att skingra mörkret omkring oss.

Text: Susanne Karlsson

Adventshelgerna firas med att man traditionellt tänder ett ljus varje söndag fram till jul.

Advent betyder ankomst och syftar på Jesus födelse.

Föregående artikelPrisprat på Glashuset
Nästa artikelVad blir årets julklapp 2012?