Ferat tvättar husfasad.Ferat och Gert vid maskinen som både rengör och blästrar.Tommy Lindgren, som är mannen bakom Lindgrens städ AB, är stor inom fastighets- och byggstäd. Sedan 1990 har han varit underentreprenör till flera av de stora byggföretagen, och hjälpt dessa med städning då byggen varit klara.

– Byggena varierar mycket i storlek men ett stort objekt som jag haft är Arenan i Kristainstad, berättar Tommy.

Alla som varit där kan säkert vidhålla dess storlek.  Nu senast var det Djursjukhuset i Hässleholm som byggt ut och behövdes städas av innan inflyttning kunde ske. Till sin hjälp har Tommy tre heltids anställda och vid stora jobb tar han in mer personal efter behov.

Nytt för i år är att Lindgrens städ numera också utför tak- och fasadtvätt till företagare och privatpersoner.

– Maskinen som är från Danmark kan användas till flera saker och säsongen är lång, det är bara när det är frysgrader som man inte ska utföra tvätt, berättar Gert Bengtsson från Kiaby AC & Svetsservice som är företaget som levererat maskinen till Lindgrens städ.

– Gert har varit till stor hjälp och informerat och visat mycket grundligt varje moment och funktion, det är en bra trygghet, berättar Tommy.

När jag får demonstrerat tvätten för mig är de Tommys anställda Ferat Berisha som visar dess funktioner och möjligheter. Han ser framemot att våren står för dörren, och att tvätten då börjat användas igen.

– Både maskinen och utförandet är smidigt och effektivt, berättar Ferat.

Hetvattnet som maskinen värmer tvättar bort alger från tak utan att använda sig av kemikalier, fräschar upp trädgårdsplattor och gör fasaden till huset vacker igen. Utöver hetvattentvätt, kan man även med denna maskin utföra vattenblästring.

– Det är en mjukare form av blästring, samt att det inte ryker som det gör om man väljer sandblästring, berättar Gert och Tommy.

Under demonstrationen som jag bjuds på får jag se tvättens mångsidighet, och alla dess fördelar. Bland annat kan man ställa in trycket så det passar fasad eller tak. Maximalt ger maskinen 180 bar.

Om man tvättar ett betongtak, lägger man även på en lasyr för att förhindra att alger får fäste igen, och minst fem år varar resultatet med ett vackert algfritt tak.

För att ytterligare förenkla jobbet på taken har Tommy köpt en mycket smidig stege, som gör att man kommer nära taket för att jobba. Stegen är enkel att fälla ihop och ryms i den rymliga bil som Tommy har. Det är en klar fördel och en stor kostnadsbesparing att slippa sätta upp ställningar, för att kunna utföra jobbet.

Som kund behöver du utomhus ha tillgång till vatten och 3fas eluttag, resten sköter Lindgrens städ åt dig!

Text och bild: Elin Troedsson

Föregående artikelMellantruppen – Fälttävlansryttarna som satsar på Rio de Janeiro 2016
Nästa artikelSumo Sushi på Södertorg