fr vänster Sara Nilsson & Nova, Hanna Berg & Antiloop,  Jonna Friman  & Capitis, Linda Algotsson, Aminda Ingulfsson & Solvangs Tracy, Charlotte Röhfors & Patron och Caroline Persson & Dagobert.Hanna Berg vid dressyrmomentet.Malin Josefsson och Hanna Berg älskar sin sport och lever för sina hästar. De brinner för fälttävlan, en tävlingsgren som sätter ryttarens och hästens mångsidighet på prov. En tävling kan vara i flera dagar och inleds med dressyr, följt av banhoppning, för att sedan avslutas med det som de flesta antagligen tänker på när de hör ordet fälttävlan; en terrängritt över stockar och stenar.

Tillsammans ligger Malin och Hanna bakom Mellantruppen.

– Vid ett möte för fälttävlansryttare hösten 2010 togs det upp att många saknade ett stöd, och vi tog tag i saken och skapade Mellantruppen, berättar Hanna.

– Tillsammans är man starkare än ensam, flikar Malin in.

De kände att det lätt kan bli ensamt när man inom fälttävlan lämnar young rider-åren bakom sig.  Vuxenlivet med jobb och andra förbindelser och måsten kan ibland vara svårt att para ihop med sin passion för hästar och tävlingar. De är ofta långa resor till träning och tävling, och flera slutar tyvärr för att hinna med annat.

Det är där Mellantruppen kliver in på banan. De är 18 tjejer och killar över 20 år som satsar fullt ut på fälttävlanssporten. Kvalifikationen för att delta har ryttare som ridit internationell 2 stjärnig fälttävlan.  Tillsammans stöttar och peppar de varandra, planerar tävlingsterminer, samåkningar till tävlingar eller träningar, och allt möjligt annat. Målet för deltagarna är en plats i landslaget, och de tränar passionerat för att nå sina mål. I årsskiftet lämnade Hannes Melin Mellantruppen för en plats i landslaget, vilket sporrar de övriga deltagarna i gruppen.

– Mellantruppen har några sponsorer som stöttar ryttarna, främst med materiella saker. Det är vi mycket tacksamma för, men något vi verkligen önskar är ekonomiskt bidrag som kan sponsra till mer träning, berättar Malin.

Till sin hjälp har ryttarna inte bara varandra utan även tränarna Linda Algotsson och Susanne Hafström. Linda Algotsson är inte bara Mellantruppens tränare utan även deras mentor och stöttepelare. Linda är själv en av världens främsta ryttare inom fälttävlan genom tiderna. Hon har återvänt till Sverige efter att ha bott, arbetat och ridit i fem år i Tyskland. Förutom sina många medaljer i både OS, VM, EM och SM är hon också auktoriserad B-tränare i hoppning och fälttävlan. Susanne, som tidigare hette Hjelm, är dressyrtränare till flera av medlemmarna i Mellantruppen och har även erfarenhet av att ha tränat landslaget i fälttävlan.

Till Gärds Påskmeeting kommer i stort sett hela Mellantruppen, och för de flesta är det årspremiär. Nytt för i år är att Gärds kommer att ha en ny 2-stjärnig bana vilket välkomnas varmt från fälttävlansryttarna.

– Det känns roligt att säsongen drar igång, vi hade gemensam träff och träning i januari, så nu är det dags att ses igen, säger Hanna med förväntan i rösten.

Text: Petra Horning & Elin Troedsson
Bild: Anette Berg (privat)

Föregående artikelKristianstads Fibromyalgiförening
Nästa artikelTvätt för både tak och fasad