Skolans-Bild-CMYK DSC_0001-CMYKSölvesborg
Handy 5 och Help me bee free är två stycken UF-företag startade av Furulundskolans särskoleklass. De unga företagarna jobbar för fullt med att göra verklighet av sina projektplaner och att producera sina produkter.

De 19 stycken eleverna i sär-skoleklassen fick frågan om de ville starta UF-företag och nio av dem nappade på idén. Tillsammans med UF-lärarna Annika Svensson och Willy Söderdalh satte de sig ner för att spåna fram idéer. Resultatet blev två företag, med olika
inriktningar.

Handy 5 består av fem stycken unga företagare; Frida Johansson är VD, Anders Persson är ekonomi- och inköpsansvarig, Carolina Norberg är marknadsföringsansvarig, Linda Ekblad är personalansvarig och Evelina Möllerstedt är försäljningsansvarig. Help me bee free skapades av fyra unga företagare; Rebecka Rasmuse är VD och försäljningsansvarig, Emelie Karlsson är ekonomi- och inköpsansvarig, Linus Bolin är marknadsföringsansvarig och Anton Sjögren är personalansvarig.

Arbetet drog igång i augusti 2014. Företagarna fyllde ett helt bord med idéer på post-it-lappar och sedan röstade de fram de mest genomförbara och roliga. Näringslivscheferna i Bromölla och Sölvesborg bjöds in för att prata med de unga företagarna och för att ge konstruktiv kritik på deras idéer och loggorna de tagit fram till sina företag.
– I samband med UF-företagandet läser man kursen Entreprenörskap, berättar Annika. Alla våra unga företagare är så taggade och samarbetar efter allas förutsättningar. Vi har ett par killar som gått den här kursen och som sedan startat ett eget företag tillsammans efter skolan, så det är en otroligt nyttig och givande erfarenhet.

Företaget Help me bee free satsar på återförsäljning av läskburkslock, smidiga lock som passar aluminiumburkar och effektivt hindrar att man råkar välta ut sin läsk på till exempel bion eller när man promenerar. Det är också ett effektivt skydd mot envisa getingar under vår och sommar. Help me bee free säljer också Första-hjälpen-kuddar och brandfiltar, och tycker att det är viktigt att satsa på säkerhet. Båda produkterna är perfekta att ha hemma, i bilen eller på arbetsplatsen.

Företaget Handy 5 satsar på att utnyttja sin egen händighet och snickrar bland annat klassiska äppellådor, perfekta att ha som dekoration, eller ge bort i julklapp fylld med blommor eller godsaker. De är även i full gång med att göra skyltar, till exempel en tomte med god jul nu inför julen och andra som kan passa andra årstider och till-fällen. Precis som Help me bee free tycker Handy 5 att säkerhet är viktigt och de pärlar sina egna ”In Case of Emergency”-armband eller ICE-armband. Man kan beställa personliga med sitt namn och telefonnummer och passar utmärkt till gammal som ung. De skissar även på ett samarbete med Furulundskolans elprogram för att ta fram en snygg lampa.

Vill man titta närmre på UF-företagens produkter kommer de stå på Höstmarknaden i Sölvesborg onsdag den 5 november, mellan 08:00-17:00. Passa på att handla julklappar och stötta den lokala handeln och det lokala entreprenörskapet.

INFO-Bladet önskar Help me bee free och Handy 5 stort lycka till med sina företag!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelBogrens Delikatesser är Årets Nyföretagare
Nästa artikelSölvesborg IK:s hockeyskola