Sölvesborg
Först ut är arkeologidagen 2020, som uppmärksammas på både Sölvesborgs museum och Sölvesborgs konsthall.
I år infaller arkeologidagen söndagen den 30 augusti och i fokus står årets resultat från de enastående arkeologiska undersökningarna i Ljungaviken. Möt några av Sveriges ledande stenåldersarkeologer, som nu kommer att skriva om delar av vår uppfattning rörande hur människor levde för ca 8.400 år sedan i det som i dag är Sydskandinavien. Flera av dessa arkeologer är kopplade till Blekinge museum och dessa, liksom personal från Kultur- och Bibliotek Sölvesborg, finns på plats. En helt ny utställning och en nyproducerad film kommer att visas. Evenemanget sker i samarbete mellan Sölvesborgs kommun, Länsstyrelsen i Blekinge, Blekinge museum, Sölvesborgs konstförening, Riksantikvarieämbetet och Sölvesborgs- och Listers fornminnesförening samt Blekinge fornminnesförening.
Ett annat evenemang som också sätter de enastående arkeologiska upptäckterna i Ljungaviken i centrum – och som nu rönt ett riksintresse från alla möjliga vetenskapliga kretsar – är Kulturarvsdagen. Denna infaller fredagen den 11 september och uppmärksammas på Sölvesborgs museum. Arkeologer som arbetat med denna utgrävning – som alla redan har kommit att bli legendarisk – finns på plats och berättar om hur vår äldre stenåldersperiod nu skrivs om p.g.a. de iakttagelser man gjort i Ljungaviken under sommaren 2020.
Personal från Kultur- och Bibliotek Sölvesborg samt från Blekinge museum finns på plats. En intressant utställning och filmvisning från utgrävningen utlovas och evenemanget sker i
samarbete mellan Sölvesborgs kommun, Blekinge museum, Riksantikvarieämbetet, Region Blekinge och Sölvesborgs- och Listers fornminnesförening samt Studieförbundet Vuxenskolan. Båda aktiviteterna bär temat ”öppet hus” och det är drop-in och arrangörerna kommer att följa Folkhälsomyndighetens och ICOMs rekommendationer angående Covid-19. Tiden, för båda evenemangen, är kl. 11:00-17:00.
Text: Patrik Lundin
Foto:  Marcus Bernhardsson
Föregående artikelEn förening med kreativitet i både analoga och digitala bilder
Nästa artikelGlimrande golfspel i ”Sloggislaget”