Karlshamn
Karlshamns fotoklubb är en ideell förening som bildades 1942 när ett gäng fotointresserade samlades och bestämde sig för att starta en fotoklubb. Det är en av de äldsta

Håkan Johansson är
medlem i klubben

fotoklubbarna i Sverige och har varit aktiv sedan starten. Håkan Johansson som är medlem i Karlshamns fotoklubb berättar att han gick med i föreningen 2015 för att ta upp ett tidigare intresse för fotografering men fotat har han gjort sedan 17 års ålder. ” Den analoga fotograferingen kräver mer arbete och tid både med kamera, mörkrumsarbete med framkallning av film och bilder” berättar Håkan Johansson. Men eftersom Håkan föredrar svartvita bilder tycker han att analogt passar honom mycket bra.

Att fotografera med digital systemkamera fungerar också beroende på vilken kategori av bilder som avses. Sina digitala bilder brukar Håkan arbeta om till Monochrome (svartvit) och därefter grafisk bildhantering.
En gång i månaden träffas medlemmarna och visar sina bilder och filmer för varandra och utser månadens bild.
De bjuder även in andra fotografer som presenterar sina bilder. Föreningen anordnar även fotoutflykter emellanåt som bland annat gått till båtkyrkogården på Tjurkö, bilkyrkogården Kyrkö Mosse i Ryd, Hässleholms modelljärnväg där de brukar fotografera och ha mycket trevligt tillsammans. De har även haft Pinholedayfotografering som är ett arrangemang som hålles över hela världen där man fotar med en pinhole-kamera och tävlar med bilderna. Pinhole-kamera är en kamera utan lins men med en liten bländare. Som medlem i klubben får man tillgång till ett mörkrum, studio/ateljé samt lokal för filmklubben. Sedan 1984 ges det varje år ut en almanacka där bilderna är tagna av medlemmarna och är fotograferade i Karlshamns kommun.

Det har blivit en populär tradition hos många kommuninvånare att inhandla klubbens almanacka varje år. Almanackan består utav både gamla och nya bilder och de är både i svartvita och i färg. Kommande aktiviteter från Karlshamns fotoklubb blir deltagande i Kulturnatten med fotoutställning, stjärnfotografering och ljusspel på Sternö samt fotoutställning i gallerian. Föreningen har tidigare gett ut två böcker med Karlshamnsbilder från då och nu och håller på med en tredje bok som förväntas komma ut till våren nästa år.
På frågan vad ska man som nybörjare tänka på vid fotografering, tycker Håkan att det är bra att lära känna sin kamera och att sedan tänka efter vilka motiv man är intresserad utav att fotografera. ”Ett bra tips är att gå med i en lokal fotoklubb där du direkt kommer att omges av och inspireras av folk som har samma intresse som du har” hälsar Håkan Johansson.


Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelMitt barndomshem på Bruksgatan 19 i Bromölla
Nästa artikelTvå spännande arkeologi-arrangemang är att vänta i Sölvesborg!