Förskolan Tummetott är belägen i Norra Prästslätten, ett lugnt villaområde med närhet till skog och natur. Detta ger dem möjlighet att upptäcka den och få förståelse och kunnande om växter och djur. I naturen kan barnen utveckla sin motorik och koordination.Hanna, Klara och Isabella leker ute på lekplatsen. I bakgrunden kan man skymta Tummetott. Thea & Klara. Klara gillar att pussla, bamsepusslet är roligast. Theas favoritsyssla är att bygga med klossar, helst upp till taket! Klä ut oss till prinsessor, det gillar vi!Noah som är en treårig kille tycker om ”storlego”. Utomhus älskar han att gräva stora gropar och leka med pinnar. Han tycker att Linneas mat är god, varje gång det är soppa får vi efterrätt. Att klä ut sig till Batman, riddare och prins är också en favorit för Noah!

Tummetott som är ett föräldrakooperativ, drivs av engagerade föräldrar i en ekonomisk förening. De har två förskolelärare och två barnskötare som arbetar i barngruppen och en kokerska som lagar all mat. I nuläget har de 18 barn som delas upp i tre mindre grupper. Föräldrarna hjälps åt att sköta bland annat trädgård och storstäd. De får även möjlighet att följa med på utflykter, teatrar och delta i barngruppen på fredageftermiddagar. Det finns inget krav på föräldrarna att göra ett visst antal timmar per månad utan man bidrar med de resurser som passar en bäst. Vissa månader lägger man mer eller mindre tid här.

Varför väljer man ett föräldrakooperativ?

För att ge vårat barn det allra viktigaste ett barn behöver – trygghet, har vi valt Tummetott, säger Sabina Mattsson mamma till Oliver. Gemenskapen bland föräldrar, barn och personal skapar en trygghet för oss allihop. Vi som föräldrar får också många nya vänner. Då det är en mindre förskola blir tempot lugnare och mer harmoniskt.

Anna Blidh, förskolechef, berättar om Tummetotts värdegrund:

– Vi vill att våra barn ska lära sig samarbete och våga vara delaktiga i alla aktiviteter. Barnen på vår förskola ska våga uttrycka sina tankar men även kunna lyssna på sina kamrater, vänta på sin tur och dela med sig. Barnen ska känna empati för varandra och se att alla har ett lika värde. Vi vill att barnen ska se olika som en tillgång. Med det kompetenta barnet framför sig blir det självklart att göra barnen delaktiga att utmana och erbjuda en möjlighet till att utforska världen och skapa möten människor emellan.

Till hösten har vi lediga platser på Tummetott. Du som är nyfiken och vill veta mer är välkommen på Öppet hus Söndagen den 15 april kl 14-16.

Besök gärna vår hemsida www.tummetott.se eller hör av dig till förskolan tele: 0454-84621.

Text och bild: Tummetott

Föregående artikelLaser Läker!!
Nästa artikelNu sex stycken företag i Friskhuset med olika inriktningar