Kristianstad
Fråga dig, VARFÖR tränar jag? Må bättre, nå ett mål, gå ner i vikt, se bra ut, stilla mitt samvete?

Vilken träningsform skall jag träna?
– Styrketräning är ett samlingsnamn för den mesta träningen idag på våra populära ”vanliga” gym, där man utsätter kroppens muskler för belastning. Denna träningsform innefattar många olika sorters träning beroende på hur man tränar styrka.

– Skall jag träna på ett ”vanligt” gym och köra lågintensiv träning med isolerade övningar som innebär att utföra en styrketräningsövning med en sådan teknik att man i största möjliga mån belastar den muskel man vill träna och i minsta möjliga mån belastar hjälpmusklerna och konditionen eller skall jag träna funktionellt med högintensiv pulsträning!

Funktionell träning
Funktionell träning syftar till att i största mån likna vardagsrörelser eller rörelser inom den för idrottaren specifika idrotten. Det är sällan som rörelser i vardagen eller rörelser inom en viss idrott endast aktiverar en muskel, utan oftast är många av kroppens muskler delaktiga i olika rörelser, som inom idrotten oftast sker med hög fart, på ett ben och i sneda vinklar. Därför ter det sig naturligt att en idrottare måste träna funktionellt med idrottsspecifika övningar, dvs. med styrkeövningar som liknar de rörelser som sker i olika plan inom den idrott man utövar. Funktionell träning förbereder idrottaren för de krav som den specifika idrotten ställer, men det samma gäller icke idrottare också så testa POWERFIT och få allt på 30 minuter.

Jag vill inte förkasta ”vanliga” gym eller ”latmans” träning som jag även kallar det, utan vid medicinsk påverkan eller åldersrelaterade skador så är det bra. Men om man är normal så är vinsten mindre av ”vanlig” styrketräning. 90 % av alla gymtränande människor stillar sitt samvete eller sin självbild.  JAG har TRÄNAT!

Överviktsträning
I januari 2014 startade vi en träningsgrupp på 8 personer för överviktiga, där målsättningen är en förståelse för träning och hur det påverkar. Inga pekpinnar varken inom träningen eller inom kosten utan man går 15 timmar en kurs och blir motiverande till att träna. ALLA är tjockisar, för att man har en annan förståelse än om man inte varit tjock.

Träningsupplägget är allround funktionell cirkelträning som innebär att man har ett antal övningar där varje övning tränar varsin muskelgrupp och påverkar styrka/konditions uthållighet (anaerob) samt aerob (hjärta, lunga och blodcirkulation) för att stegvis öka belastning efter hand. All träning mäts via puls för att styra tempot och belastning.

De aktiva upplever det som lite tufft i början, men mycket roligt och motiverande samt att coachen är engagerad och kunnig i elseutföranden.
Träning för tjockisar, med tjockisar…

Text: Dag Wenström – Fysiocoach
Bild: Privat

Föregående artikelGottåsavagnen smidig i skogen
Nästa artikelSom Man Bäddar Får Man Ligga