Trenden med god hälsa växer sig allt större. Fler och fler försöker leva ett hälsosammare liv och dra ner på både kolhydrater och socker. Olika dieter testas till exempel LCHF, Low Carb High Fat, när man äter mWivian-Kristina och Petra pratar om nyckeln till viktig hälsa.Kosten bör innehålla mycket grönsaker.Träningen kan och bör varieras under veckans dagar.Det är väldigt viktigt med återhämtning efter träningen.at med mycket fett och lite kolhydrater. Andra dieter är att äta sundare med Viktväktarna, där man räknar ”poäng”. Petra Skiöld och Wivan-Kristina Sandberg berättar vad de rekommenderar inom ämnet.
Det finns inga knep till långvarig god hälsa. Det är hårt jobb och framförallt vilja som ligger bakom. Många dieter fungerar bra men i längden måste man tänka på vad som fungerar bäst för en själv. Kan man hålla sig ifrån kolhydrater resten av sitt liv? Eller undviker man det bara tills man har nått sitt mål? Vad händer sen?
– Jag kan säga att jag äter som ett ”barn”. Med det menar jag att jag äter många gånger, ungefär 5-6 gånger om dagen på bestämda tider, berättar Petra.  Frukost äter jag två gånger och väldigt balanserat. Eftersom jag har en sådan hög förbränning måste jag äta mycket. Det blir en jämn nivå och jag presterar mycket bättre när jag springer. Man måste balansera träning, kost och återhämtning annars fungerar det inte i längden. Jag äter många gånger om dagen och mycket, tränar regelbundet och tar någon dag till återhämtning.
Om man inte kombinerar detta kommer man inte må bra i längden. En annan sak som är viktig är att man måste få unna sig något gott. Det kan inte bara vara nyttigt hela tiden utan ta någon bit choklad eller en kaka om du känner för det. Det är inte sockret i sig som är farligt, det är mängden socker.
– Börja med en mjukstart om du inte är van vid träning. Ta till exempel en halvtimmes träning tre gånger i veckan, berättar Wivan-Kristina. Det är jättebra om man längtar till nästa träningspass. Sömnen är också en väldigt viktig del till ett hälsosammare liv. Det fungerar inte att sova 4-5 timmar varje natt. Kroppen måste få återhämta sig ordentligt efter varje träningspass.
Petra och Wivan-Kristina har tidigare haft hälsoföreläsningar i Höör och har nyligen börjat med frukostföreläsningar i Kristianstad.
– Vi vill dela vår erfarenhete och kunskap med fler människor. Vi kommer att ha fler föreläsningar i Kristianstad eftersom det känns som att allt fler personer (i Kristianstad) bryr sig mer och mer om sin hälsa, berättar Petra.
Av: Veronika Brink

Föregående artikelStoby Måleri AB – Mycket mer än en färgbutik
Nästa artikelRoa4ever – mordgåtor uppdagas