Törnqvists Handelsträdgård har över 95 000 penséer, som de är fullt upptagna med att flytta ut ur växthusen för att få plats att driva fram nya växter.

– Även om det skulle bli en köldknäpp nu så klarar de sig fint, säger Lars när han visar mig omkring bland de stora växthusen.

Eftersom det snart är påsk så har de fullt upp med att ta fram påskliljorna, och ordna påskarrangemang och påskris. Där finns spannar med tulpaner i flera olika färger än man kan tänka sig. Utöver det har han även massa fina snittblommor och krukväxter i snygga krukor, som är perfekta att ge bort som present eller behålla själv.

Det hela började med att Lars pappa var småskalig lantbrukare som odlade grönsaker, och när Lars tog sitt körkort fick han hjälpa till med att köra till torget för att sälja grönsakerna. Lars själv tog över och började odla blommor bredvid grönsakerna för att slutligen helt övergå till blommor.

Verksamheten han har idag byggde han 1989, och sedan dess har de fått bygga ut i flera omgångar för att få plats med fler och fler blommor. Lars har skapat sig ett gott anseende, och ett rykte om bra produkter av god kvalité. Men det är inte bara blommor det rör sig om. Lars har också börjat odla julgranar.

– Det tar några år för en gran att växa sig tillräckligt stor för att man ska kunna sälja den, säger han och pekar på de ännu små granarna som tittar fram som trollhår ur marken. Men sen ska vi ha sådant också!

Han åker fortfarande runt och säljer på torgen i Hässleholm, Markaryd och Vinslöv, och då är det både frukt, grönsaker och blommor som det gäller. I Hässleholm och Markaryd är han ensam torghandlare med detta stora sortiment, de andra har slutat för de har blivit för gamla.

Nu när det är dags att fylla på med nya växter i trädgården tycker INFO-Bladet att ni ska vända er till Törnqvists Handelsträdgård, ni kommer inte bli besvikna!

4.	Lars bland raderna av plantor.Blommor i långa rader.Blommor, krukor, jord, man kan hitta allt hos Törnqvists handelsträdgård.Lars visar fram ett urval av de härliga tulpanerna.

Text och bild: Petra Horning

Föregående artikelNästan hundra år av möbler och inredning
Nästa artikelEuroprodukt i Hästveda AB ger dig helheten