Förr varLjung i vackra färger. hösten den mest intensiva trädgårdsperioden, medan det numera är våren som tagit över som trädgårdssäsongen nummer ett. Men du vinner mycket på att inte vänta, utan att satsa på att höstplantera och rusta trädgården, blomsterlådor och krukor.
Att plantera dina växter under hösten gör att de rotar sig bättre och får en bra start i din trädgård.  Du slipper passa med vattning lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du luta dig tillbaka och bara njuta av resultatet.
Hösten, med sina svala nätter och dagar med fukt i luften, är nämligen perfekt för plantering. Så snart tjälen gått ur jorden börjar dina nya växter röra på sig vilket gör att de hinner växa och blomma mer under sin första sommar. Växter som rosor, tulpanlökar och häckplantor m.m. planteras ända fram till tjälen går i marken lite innan jul.
Sommarblommorna tar du bort och klipper ner och istället planterar du de tåliga höstväxterna. Ljungen är en av de vanligaste. Det finns flera sorter att välja på och man bör överväga om man vill ha ljung som står länge, då viss ljung blommar av. Vanliga höstväxter är även prydnadskål, Hebe, prydnadsgräs och Krysantemum.
Tips!
Fruktträd, häckar och buskar beskärs med fördel under hösten.
Rosor beskärs först på våren. När björken grönskar är det dags för rosorna att beskäras.  På hösten tar du bara bort de vissna och låter det friska övervintra.
Pelargon vill övervintra svalt och ljust. Platsen ska vara frostfri och man kan vara mycket sparsam med vatten under denna period. Man kan med fördel beskära dem både nu under hösten och sedan till våren igen.
Dalior grävs upp och knölarna sparas på mörkt, frostfritt men svalt utrymme. Knölarna planterar man igen i slutet av april när det inte längre finns risk för köldknäppar.
Lycka till i trädgården!

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelIrén satsade och öppnade Bara Fötter i Kristianstad
Nästa artikelDet första spadtaget för Kristianstads framtid